Sisäministeriön asetus poliisin virkapuvusta ei sisällä ohjeistusta Suomen lipun käyttämisestä virkavaatteissa tai -asusteissa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Valepoliisit huijanneet taas suuria summia rahaa

Itä-Uudenmaan poliisille on tullut viisi ilmoitusta valepoliisien huijausyrityksistä.

Kahdessa tapauksessa huijarit onnistuivat yrityksissään. Toisessa tapauksessa huijattiin 10 000 euroa ja toisessa 34 000 euroa. Molemmat huijauksen uhreiksi joutuneet olivat iäkkäitä ihmisiä.

– On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi. Tutkimme edellä mainittuja huijaustapauksia törkeinä petoksina, kertoo tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen tapauksista.

Huijareiden käyttämiä tarinoita on monia, mutta yleensä huijari pyrkii aiheuttamaan hätäännystä ja sekoittamaan uhrin ajatuksia.

Tyypillistä on, että uhrille sepitetään tarinaa, jossa hän on joutumassa vakavan rikoksen kohteeksi ja hänen pankkitiliään ollaan tyhjentämässä ja ainoa keino estää se on antaa soittajalle tämän pyytämät verkkopankkitunnukset tai nostamaan rahat tililtään kiireesti.

– Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla. Poliisi pyytääkin, että ikäihmisten kanssa työskentelevät tahot, heidän omaisensa ja ystävänsä jaksaisivat muistuttaa asiasta riittävän usein, jotta huijarit eivät onnistuisi aikeissaan, Minkkinen vetoaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt