Ylellinen kartano Marylandissa toimi Venäjän vakoilukeskuksena. www.youtube.com

Vakoilushokki: Venäjän salainen jättioperaatio USA:ssa

Venäjän tiedustelun kerrotaan tunkeutuneen FBI:n vastavakoiluun.

Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman hallinto sulki  joulukuussa 2016 kaksi venäläisten diplomaattien käyttämää rakennusta ja karkotti 35 venäläistä diplomaattia. Toimenpiteet olivat virallisesti vastaus Venäjän Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin kohdistamiin vaikuttamisoperaatioihin. Myöhemmin on kerrottu, että Obaman hallinnossa suunniteltiin aluksi paljon rankempia toimia.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Marylandin ja New Yorkin osavaltioissa sijainneet rakennukset olivat käytännössä vakoilukeskuksia. Niiden sulkemisen on kerrottu olleen alun perin osa suunniteltua ratkaisupakettia, jolla haluttiin vastata amerikkalaisdiplomaattien Venäjällä kokemaan erittäin kovaan häirintään.

Yahoo News paljastaa nyt pitkässä reportaasissaan, että Obaman hallinnon toimien takana oli toinen ”kriittinen ja salainen syy”. Molempien rakennusten ja ainakin osan karkotetuista venäläisdiplomaateista kerrotaan olleen avainroolissa suuren mittakaavan vastavakoiluoperaatiossa, joka ulottui San Franciscosta aina Washingtoniin asti. Juttu perustuu yli 50 entisen ja nykyisen Yhdysvaltojen tiedustelun tai kansallisen turvallisuuden viranomaisen haastatteluihin.

Entisten amerikkalaisviranomaisten mukaan venäläisoperaatio kohdistui kriittisenä aikana Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:hin ja esti sitä jäljittämästä Yhdysvalloissa toimivia Venäjän vakoojia. Venäläisten toiminnan kerrotaan muun muassa johtaneen siihen, että sekä FBI että keskustiedustelupalvelu CIA joutuivat katkaisemaan yhteydet joihinkin venäläiskontakteihinsa. Viranomaislähteiden mukaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden kannalta olennaisten laitosten turvatoimia jouduttiin myös kiristämään. Venäläisoperaatio herätti jopa epäilyksiä Venäjän myyrästä Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisössä.

”Tyrmäävä läpimurto”

– Se oli erittäin laaja yritys murtautua meidän kaikkein arkaluontoisimpiin operaatioihimme, eräs entinen korkea CIA:n virkailija luonnehtii.

Venäjän vakoojien kerrotaan parantaneen dramaattisesti kykyään murtautua tiettyihin FBI:n salattuihin viestintäjärjestelmiin. Venäläiset olivat esimerkiksi onnistuneet seuraamaan FBI:n vastavakoilun kenttäryhmien käyttämiä laitteita. Yhdysvalloissa pelättiin Venäjän tiedustelun kehittäneen myös tapoja päästä sisään Internetistä eristettyihin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten tietokoneisiin.

Yahoo Newsin mukaan vakoiluoperaatio antoi muun muassa Washingtonissa, New Yorkissa ja San Franciscossa toimineille Venäjän vakoojille tietoa FBI-vastustajiensa liikkeistä ja todennäköisesti jopa amerikkalaisten viesteistä. Tämä vapautti venäläiset toimimaan ja auttoi vakoojia välttämään Yhdysvaltain vastavakoilun sekä pitämään yhteyttä arkaluontoisiin kontakteihin.

– Kun tämä paljastui meille, tajusimme heti, että tämä voi olla syy siihen, miksi emme ole nähneet tietynlaista toimintaa tunnetuilta Venäjän vakoojilta Yhdysvalloissa, entinen korkea tiedusteluviranomainen toteaa.

Venäjän toimien kerrotaan valjenneen Yhdysvalloille jo vuonna 2012. FBI:n järjestelmiin murtautuminen tapahtui taas joskus vuoden 2010 kesällä. Yhdysvallat paljasti tuolloin laajan Venäjän vakoiluringin. Hieman myöhemmin aloitettiin mittava tutkinta New Yorkissa toimineeseen vakoiluoperaatioon.

Yahoo Newsin haastattelemat amerikkalaisviranomaiset kertovat Yhdysvaltojen toisinaan laiminlyöneen Venäjän vakoilun uhkan. Tämän kerrotaan tulleen kalliiksi. Etenkin ”kykyä murtaa tietyt salaukset” kuvataan erityisen huolestuttavaksi.

Eräs entinen korkea tiedusteluviranomainen kuvaa tätä ”tyrmääväksi tekniseksi läpimurroksi”.

– Aina kun saat tietää, että vastapuolella on tällaisia kykyjä, aiheuttaa se heijastevaikutuksen. Venäläiset osaavat ottaa mistä tahansa teknologiasta jokaisen kyvyn irti. Tässä he ovat erityisen vaarallisia, toinen entinen amerikkalaisviranomainen toteaa.

Venäjän operaatio pidettiin salassa vielä sen paljastumisen jälkeenkin. Tämän kerrotaan auttaneen amerikkalaisia rajaaman vahinkoja ja keräämään omaa tiedustelutietoa venäläisten toimista. Vahinkoja kuvataan silti mittaviksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt