Vastatiedustelussa käytetään yhä muitakin menetelmiä kuin tietokoneita. ISMO PEKKARINEN / LEHTIKUVA

Vakoiluoperaatio johti retkeilymajalle – supo paljasti salatapaamiset

Suojelupoliisi toi julki dekkarikertomuksen tosielämän tiedustelusta.

Suojelupoliisin vastatiedustelun tarkkailuoperaatiot eivät ole vuosikymmenten aikana suuresti muuttuneet. Supo kertoo uudessa vuosikirjassaan ”aidon esimerkin” siitä, millaista katuoperaatiossa tarvittava ja tehtävä sinnikäs tarkkailu voi olla.

”Kello on kolme iltapäivällä. Siviilipeitteellä Suomessa oleva vieraan valtion tiedustelumies lähtee liikkeelle virka-autollaan. Peräänsä hän saa Suojelupoliisin etsivät. Etsivät haluavat tietää, ketä kohde Suomessa tapaa. Kohde pyörii ensin muutaman tunnin tavarataloissa etsivät perässään. Ostosreissun jälkeen mies lähtee ajamaan kotiinpäin, mutta kurvaakin yllättäen ulkoilualueen parkkipaikalle”, suojelupoliisin vuosikirjan kertomus alkaa.

Lenkkipolulle lähtevä mies saa peräänsä supon etsivät, mutta ilta on harmillisen valoisa: etsivillä ei ole lenkkivaatteita ja he erottuvat ikävästi ympäristöstä.

”Tarkkailu palaa eli paljastuu nopeasti ja tiedustelumies katoaa metsään. Etsivät jatkavat kuitenkin matkaa ja päätyvät läheiselle retkeilymajalle. Majan edessä seisoo keski-ikäinen mies, joka sopii ympäristöön vielä etsiviä huonommin”.

Majan edessä seisoskeleva keski-ikäinen pukumies selvästi odottaa jotakin, mutta kun ketään ei ilmesty, hän lähtee pois etsivät perässään. Etsivät seuraavat pukumiehen autoa, joka ajaa erään kerrostalon autotalliin. Etsivät kuulostelevat, mihin kerrokseen hissi pysähtyy.

Talossa asujia tarkistetaan, mutta pukumieheen sopivaa asuntoa ei löydy. Autokin on rekisteröity jonkun naisen nimiin.

Etsivät päättävät tulla takaisin parkkihalliin varhain seuraavana aamuna. Pukumies ilmaantuu autotalliin keski-ikäisen naisen kanssa ja kaksikko nousee autoon. Etsivät seuraavat heitä eräälle luonnonsuojelualueelle. Kohde katoaa taas.

Etsivät postaavat kerrostalon luona useita päiviä, mutta pukumiestä ei näy. Viikon päästä etsivät palaavat retkeilymajalle, jossa näkivät pukumiehen ensi kertaa.

”He epäilevät, että pieleen mennyttä salaista tapaamista yritetään uudelleen viikon päästä samaan aikaan, samassa paikassa, kuten usein on tapana. Etsivät piileskelevät metsässä. Ensin paikalle ilmestyy pukumies ja vähän myöhemmin tiedustelumies, jota etsivät olivat alun perin tarkkailleet. Etsivät tarkkailevat tapaamisen ja seuraavat pukumiestä kotiin”.

”Vihdoin hänen henkilöllisyytensä paljastuu. Myöhemmin etsivät päättävät puhuttaa miehen. Mies kertoo avoimesti, että on vastaanottanut kirjeitä ulkomaisen tuttavansa puolesta. Tuttava oli selittänyt hänelle, ettei jostain syystä voinut itse ottaa kirjeitä vastaan. Mies ei ollut selvästi ymmärtänyt toimineensa ulkomaalaisen tiedustelupalvelun postikonttorina”, vuosikirjan tarkkailukertomus päättyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt