Norjan parlamenttitalo. Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Vakoiluepäily Norjan parlamentissa, Venäjän kansalainen pidätetty

Venäläismies otettiin kiinni Norjan parlamentissa järjestetyn seminaarin jälkeen.

Norjan suojelupoliisi on pidättänyt 51-vuotiaan Venäjän kansalaisen Oslon lentokentällä. Miestä epäillään ”laittomasta tiedustelutiedon keruusta” Norjan parlamentissa järjestetyssä Euroopan parlamenttien tutkimus- ja dokumentaatiokeskus ECPRD:n seminaarissa. Asiasta uutisoi Dagbladet ja siitä kertoo tässä The Independent Barents Observer.

Seminaariin osallistui 79 virkamiestä parlamenteista ympäri Eurooppaa. Monet osallistujat kertovat Dagbladetille pitäneensä venäläismiehen käytöstä epäilyttävänä.

Epäilty on otettu tutkintavankeuteen kahdeksi viikoksi ja tapauksen tutkinta jatkuu. Laittomasta tiedustelutiedon keruusta on säädetty Norjan rikoslaissa maksimissaan kolmen vuoden vankeusrangaistus.

Epäillyn juristi Hege Kristine Aakre kertoo Norjalaiselle VG:lle, että miehen hallusta takavarikoitiin ”elektronisia välineitä”. Juristin mukaan hänen asiakkaansa ei kuitenkaan ymmärrä pidätyksen syytä ja kiistää syyllistyneensä mihinkään laittomaan. VG:n mukaan mies työskentelee ”Venäjän viranomaisille”.

Venäjän Norjan-suurlähetystö kommentoi tapausta sunnuntaina Facebookissa. Lähetystö vahvistaa pidätyksen ja kertoo sen tapahtuneen seminaarivierailun jälkeen. Lähetystö kutsuu koko tapausta absurdiksi. Venäjän lähetystö kertoo avustavansa epäiltyä ja suojelevansa hänen oikeuksiaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt