Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidon kannattajat osoittavat mieltään. LEHTIKUVA / AFP Juan Carlos Hernandez

Väkivallan aalto iski Venezuelaan – ”kuin sisällissota”

Venezuelan toiseksi suurin kaupunki on kärsinyt pahoin kriisistä.

Maaliskuun alussa sattunut laaja sähkökatkos aiheutti väkivaltaisia levottomuuksia Venezuelan toiseksi suurimmassa kaupungissa Maracaibossa.

Monet The Guardianin haastattelemat ihmiset kuvailevat tilannetta sekasortoiseksi ja kertovat kaupungin romahtaneen.

Moni Maracaibon asukas pelkää samankaltaisten levottomuuksien leviävän myös muualle Venezuelaan, jonka taloudellinen, poliittinen ja yhteiskunnallinen kriisi syvenee entisestään.

– Kauhua, pelkoa ja epätoivoa, sanoo 35-vuotias journalisti María Villalobos kuvaillessaan kolme päivää kestäneitä mellakoita.

Paikalliset ovat alkaneet kutsua mellakoita ”hulluudeksi”.

– Luulin sisällissodan alkaneen, Villalobos kertoo.

Hänen aviomiehensä Luis González, 39, kertoo, kuinka sadat rettelöitsijät tuhosivat varastoja, kauppoja ja jopa kirkon ja ryöstivät omaisuutta. Ryöstelijät olivat varustautuneet kirvein, lekoin, viidakkoveitsin ja pistoolein.

– Aivan kuin he olisivat olleet riivattuja, kuljettajana työskentelevä González sanoo.

Öljykaupunkina tunnetun Maracaibon asukkaat valittivat veden, sähkön ja polttoaineen puutteista sekä julkisen liikenteen heikentymisestä jo ennen Venezuelan kriisin eskaloitumista vuonna 2016.

– Jotkin kaupungin alueet ovat päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia ilman vettä, kertoo paikallinen oppositiopoliitikko Juan Pablo Guanipa.

– Aivan kuin eläisimme sodan keskellä. Jokainen päivä on yhtä taistelua, toteaa 31-vuotias neljän lapsen äiti Yelenia Barrera.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt