Vakava varoitus uusista terrori-iskuista – epätoivoinen ISIS voi iskeä taivaalta

Asiantuntijat pelkäävät Isiksen tekevän lennokki-iskuja suuriin yleisötapahtumiin.

Brittiläiset tiedusteluanalyytikot ovat laatineet skenaarion, jossa terroristit käyttävät useita miehittämättömiä lennokkeja pudottaakseen räjähteitä urheilutapahtumia seuraavien väkijoukkojen päälle.

– Jos me emme ryhdy toimiin ja estä sitä, on vain ajan kysymys, milloin näin tapahtuu, kertoo The Daily Beastin haastattelema Open Briefing -ajatushautomon toiminnanjohtaja Chris Abbott.

Abbottin johtamaan ryhmään kuuluu entisiä sotilasasiantuntijoita ja tiedustelupalveluiden toimijoita. Ryhmä on seurannut lennokkien kehittymistä vuosien ajan.

Ryhmän mukaan Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa oleskelevat nukkuvat terroristisolut ja yksin toimivat jihadistit voivat hankkia helposti käyttöönsä edullisia lennokkeja hyökkäyksiään varten.

– Isis käyttää jo lennokkeja Irakissa ja Syyriassa kerätäkseen tiedustelutietoa taistelukentiltä, Abbot toteaa.

– Isis kilpailee al-Qaidan kanssa, ja haluaa epätoivoisesti suorittaa paljon uhreja vaativia hyökkäyksiä länsimaisiin kohteisiin. Useilla lennokeilla tehty hyökkäys suureen urheilutapahtumaan olisi mahdollisesti tuhoisa.

Abbottin mukaan Isis voisi myös kuvata hyökkäykset lennokkeihin asennettavilla kameroilla propagandatarkoituksia varten.

– Ongelmana on se, että ei ole olemassa yhtä yksittäistä vastatoimea, joka olisi tehokas. Puolustuksen pitää rakentua useasta eri tasosta. Lennokkien omistamista pitää säädellä ja lennokit on rekisteröitävä, suurempien ja kyvykkäämpien lennokkien omistamista pitää rajoittaa, tarvitaan lennokkihyökkäyksistä varoittavat järjestelmät ja lennokit on pystyttävä ampumaan alas.

Kommentit