Meklareita New Yorkin pörssissä. LEHTIKUVA / AFP

Eero Iloniemi: Vain lisävelka voi pelastaa Suomen

Kirjoittajan mukaan nollakorkoisen velkarahan sijoittaminen osakkeisiin olisi Suomelle lottovoitto.

Ihan sama kuka on hallitusvastuussa, Suomi ei saa aikaan tasapainotettua budjettia tuli pääministeri kokoomuksesta, keskustasta tai demareista. Taloutta ei saatu tasapainoon lasku- eikä nousukaudella. Veti vienti tai ei, oli kotimainen kysyntä hyvää tai ei, niin Suomen valtio ei vain osaa leikata kulujaan.

Samalla kun hallitus käyttää rahoja, joita sillä ei ole, oppositiosta huudetaan huolta tasapainotetuista budjeteista ja menonlisäyksistä kerta toisensa jälkeen.  Tätä teatteria on jatkanut valtiovarainministeri Matti Vanhanen madonluvuillaan ja naurettavan tarkoilla (10,7 mrd) budjettivajeluvuillaan, ihan niin kuin miljardien kymmenysosilla olisi jotain väliä.

Vaikka Suomi on elänyt velkarahalla jo 12 vuotta sen paremmin oppositio, hallitus, media kuin taloustieteilijät eivät ymmärrä, että Suomen valtion velka ei ole ongelma vaan se on ratkaisu.

Tosiasioiden tunnustamisen pitäisi olla viisauden alku. Tunnustakaamme siis se tosiasia, että Suomi elää velasta.

Jos Suomi ottaisi 200 miljardia lisävelkaa, kaikki ongelmamme olisi ratkaistu. Ikuisesti. Luitte avain oikein.

Euroopan maat ovat elvyttäneet tänä vuonna tuhannella miljardilla eurolla ilman että korot ovat nousseet. Ottamalla 200 miljardia nollakorkoista lainaa ja sijoittamalla ne maailman pörsseihin, Suomi saisi kertaheitolla samanlaisen valtion sijoitusrahaston, jolla norjalaiset ovat rehvastellet jo vuosikymmenet.

Kansainväliset rahoittajat olisivat vain iloisia, että kerrankin heidän rahojaan käytettäisiin oikeisiin sijoituksiin, eikä niihin sosiaalimenoihin, joita vasemmistolla on tapana kutsua investoinneiksi, mutta jotka eivät koskaan tuota muuta kuin lisää byrokraatteja.

Jos Suomen sijoitukset saavuttaisivat verrattain maltillisen kolmen-neljän prosentin vuotuisen tuoton, rahoilla maksettaisiin pääministeri Sanna Marinin työajan lyhennykset tuosta vain. Jos valtio ryhtyisi pikavippaajaksi, se voisi olettaa saavansa jopa uudella määräämällään korkokatolla 10 prosentin vuotuisen koron. Olisihan se mukavaa, että valtio vaihteeksi lainaisi meille, eikä niin, että meidän pitää aina lainata valtiolle.

Vuosien saatossa tämä sijoitusrahaston keräämät korkojen korot pitäisivät huolen siitä, että Suomen väestöpyramidi saisi kääntyä ylösalaisin, ilman että kynsinauhansa tulehduttaneiden konttoristien tarvitsisi tinkiä päivääkään kuukauden sairaspoissaolosta tai mindfulness- seminaareista.

Mikäli hallitus haluaa suositella minua talous-nobelistiksi, olen valmis ottamaan vastaan tämän huomionosoituksen.

Eero Iloniemi

Eero Iloniemi

Eero Iloniemi on yhteiskuntasuhdekonsultti viestintätoimisto Manifestossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt