X
SULJE MAINOS
Kuume ja yskä ovat yleisiä koronaoireita myös lapsilla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Vain harva lapsi saa koronasta oireita: Nämä ovat yleisimmät

Alle 18-vuotiaista koronaan sairastuneista vain noin viisi prosenttia joutui sairaalahoitoon.

Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret lapset saavat teini-ikäisiä useammin vakavia oireita koronainfektiosta, joista ainakin osa liittyy viruksen aiheuttamaan harvinaiseen tulehdusoireyhtymään.

Birminghamin ja Alabaman yliopistojen tutkijaryhmä analysoi 12 306 alle 18-vuotiaan lapsen aineistoa. Lähes 75 prosenttia positiivisen testituloksen saaneista ei kärsinyt kuumeen, yskän tai hengenahdistuksen kaltaisista tyypillisistä koronavirusoireista.

Vain noin viisi prosenttia päätyi sairaalahoitoon. Heistä monelle ilmaantui myös pahoinvointia, vatsaoireita ja ihottumaa. Haju- ja makuaistin heikentymistä ilmeni 41 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista lapsista, mutta vain 15 prosentilla kaikilla sairastuneilla.

Nature Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 74,9 prosenttia lapsista ei saanut mitään tyypillisiä oireita. 25,1 prosenttia kertoi yhdestä ja 9,9 prosenttia kahdesta tyypillisestä oireesta. Yleisiä olivat myös kuume, lihaskipu sekä haju- ja makuaistin tilapäinen katoaminen, joita ilmaantui 18,8 prosentille.

Lapsista 16,5 prosenttia sai yskän kaltaisia hengitystieoireita ja 13,9 prosenttia vatsaoireita. Ihottuma oli harvinaisempaa (8,1 prosenttia), samoin päänsärky (4,8 prosenttia).

Yhdysvalloissa on pyritty laajentamaan rokotuksia yhä nuoremmille ikäryhmille epidemian tukahduttamiseksi. Tautikeskus CDC linjasi keskiviikkona, että Pfizerin koronarokotetta voi antaa myös 12–15-vuotiaille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt