”Vaikka ei jäisi muita kuin Soini, niin rahat virtaisivat Soinin puolueelle ja säätiöön”

Sdp:n ryhmäjohto arvosteli perussuomalaisten ajamaa puoluetuen muutosta.

Hallituksen esitys puoluelain muuttamisesta puhutti tiistai-iltana eduskunnassa. Sdp:n kansanedustajien mielestä perussuomalaisten hallitusneuvotteluissa läpi saama muutos puoluetuen maksamiseen on väärin.

Puoluetuen maksamista jatkettaisiin jatkossa puolueen eduskuntaryhmän muutoksista riippumatta vaalikauden ajan. Tämä kumoaa niin sanotun Lex Vennamon. Lex Vennamo on tarkoittanut, että jos puolueen eduskuntaryhmä hajoaa, sen puoluetuki jaetaan uudelleen.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi esitetyn lain mahdollistavan tilanteen, jossa vain puolueen puheenjohtaja jäisi puolueeseen, mutta koko puoluetuki tulisi yhä tämän puheenjohtajan puolueelle.

Sd-ryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä puhui nimillä ja sanoi ”hataralla pohjalla” olevaa muutosta ”melkoiseksi manööveriksi”.

– Perussuomalaisten ja ulkoministeri (Timo) Soinin vaatimuksesta siis puoluelakia muutetaan siten, ettei puoluetuen jakoperustetta tarkistettaisi, vaikka eduskuntavaalien välisenä aikana vähintään puolet jotakin puoluetta edustaneista kansanedustajista luopuisi edustamasta tätä puoluetta eduskunnassa, Ojala-Niemelä totesi.

– (Jos) kuvitteellisesti vaikka perussuomalaisten eduskuntaryhmä antaisi epäluottamuslauseen hallitukselle ja ryhmään ei jäisi ketään muita kuin Soini, niin tästä huolimatta rahat virtaisivat edelleen Soinin puolueelle, josta se virtaa edelleen säätiöön, missä ei ole ketään muita kansanedustajia kuin Soini itse. Ryhmästä saa siis erota, mutta puoluetukea ei saa mukanaan. Eli jos perussuomalaisten ryhmä jostain syystä hajoaisi, lähtijät eivät saisi tukea mukaansa, hän kuvaili.

Sdp:n Timo Harakan mielestä ”esitykseen on sitten ujutettu perussuomalaisten pelastusrengas”.

– Jos puolueesta pakenee edustaja toiseen ryhmään tai peräti useampaan ryhmään tai vaikka kaikkiin muihin kuuteen ryhmään, niin puoluetuki jää sille tynkäryhmälle tai, kuten kuulimme, mahdollisesti yhdelle ainoalle edustajalle. Sitten hänelle jää henkilökohtaisesti enemmän resursseja, aikamoinen joukko avustajia, kohtalaisen monta huonetta. Jos puolueella sattuu olemaan vieläpä hulppea puoluetoimisto, niin sinne voi hankkia sitten vielä lisää designhuonekaluja, joista käsin voi sitten köyhän kansan asiaa ajaa, Harakka sanoi.

Perussuomalaisten Ritva Elomaalla oli kuitenkin demareille huono viesti.

– Oppositiolle valtava pettymys: emme me perussuomalaiset minnekään hajoa. Jos joku teistä salaisesti tai avoimesti sitä toivoo, niin näin ei käy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt