”Vaikeudet kasvavat, kun meillä on kymmeniä tuhansia työttömiä maahanmuuttajia”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että maahanmuuttajat olisi pyrittävä työllistämään keinolla millä hyvänsä.

– Se peruslähtökohta tästä, että (tulijat) olisi saatava töihin oikeastaan keinolla millä hyvänsä, siitä on hallituksen strategiaistunnoissakin keskusteltu pitkin syksyä, Matti Vanhanen toteaa Verkkouutisille.

Hänen mukaansa ajattelumallin tulisi olla tällainen ainakin aluksi. Vanhanen toteaa kuitenkin ymmärtävänsä hyvin, että silloin kun mennään palkkakeskusteluun, kärjistää se kannanottoja.

– Palkkojen osalta kaikkien osapuolien tulisi miettiä sitä, että jos on kielitaidoton ja vailla koulutusta oleva ihminen, niin millä perusperiaatteella se palkka tulisi määrittää.

Vanhanen kommentoi sisäministeri Petteri Orpon (kok.) Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina esittämiä avauksia maahanmuuttajien työllistämisestä. Orpo korosti työn merkitystä. Työllistämisessä on hänen mukaansa otettava kaikki keinot käyttöön.

Esimerkkinä Orpo mainitsi muun muassa sen, että palkoissa joustetaan alaspäin. Hän väläytti keinoina muun muassa oppisopimuskoulutusta, työssä oppimista ja työn ja koulutuksen yhteensovittamista.

Vanhanen sanoo ymmärtävänsä Orpon avauksia.

– Kotouttaminen pitää saada onnistumaan. Jos nyt on vaikeuksia, niin paljon suuremmiksi vaikeudet kasvavat, kun meillä on tuhansiin tai kymmeniin tuhansiin nouseva työttömien nuorten maahanmuuttajien joukko, jolla ei ole koulutusta eikä kielitaitoa.

Hänen mielestään hyvä malli maahanmuuttajien työllistämiseen ja kouluttamiseen olisi jonkinlainen ”kevennetty malli oppisopimuskoulutuksesta”. Siinä tähdättäisiin aluksi vaikka noin vuoden mittaisiin koulutusjaksoihin, joiden pääpaino olisi suomalaiseen työtapaan ja -kulttuuriin tutustumisessa.

Vanhasen mukaan mallia voitaisiin nimittää vaikka kotouttamiskoulutukseksi.

– Siitä pitäisi ilman muuta maksaa jonkinlaista palkkaa, mutta ottaen huomioon, että varsinkin jos kyse on kouluttamattomasta ja kielitaidottomasta ihmisestä, vaatii se hyvin paljon myös työn ohjaukselta. Missään tapauksessa se ei vastaa täyttä työpanosta.

Jäykkyyksiä purettava

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb antoi lauantaina Verkkouutisten haastattelussa tukensa Petteri Orpon keskustelunavaukselle. Hänen mukaansa keinoja maahanmuuttajien työllistämiseen on voitava pohtia avoimesti.

– Meidän on myönnettävä itsellemme, että yhteiskuntamme on liian jäykkä, Stubb arvioi.

Matti Vanhanen myöntää työmarkkinoiden jäykkyyksien näkyvän nykyisessä maahanmuuttotilanteessa.

– Alkaen jo siitä, että vaikka turvapaikanhakijaporukan mukana kuinka olisi kokkeja, tarjoilijoita tai rakennusihmisiä, eivät he saa tehdä mitään edes vastaanottokeskuksissa tai niiden ympäristössä, Vanhanen sanoo.

– Järjestelmä on tässä suhteessa erittäin säännelty ja jäykkä.

Vanhasen mukaan tärkeintä olisi, että Suomeen tulijat saataisiin mahdollisimman nopeasti mukaan yhteiskunnan tavalliseen elämään.

– Normaalisysteemillä toimien on lopputuloksena se, että vie vuosia ennen kuin nämä nuoret aikuiset ovat saaneet täällä sellaista koulutusta, että he voisivat päästä tavalliseen työelämään. Heidät pitäisi kotouttaa huomattavasti nopeammin, hän toteaa.

Matti Vanhanen heittää pallon ammattiyhdistysliikkeelle. Hänestä liittojen tulisi tulla julkisuuteen ja tarjota omia pohdintojaan siitä, miten kotouttaminen kyettäisiin tekemään mahdollisimman nopeasti.

Vanhasen mukaan maahanmuuttajissa voi piillä mahdollisuuksia myös erityisesti maakuntien yrityksille, joiden tuotanto perustuu suorittavaan ruumiilliseen työhön.

– Tulee uudelleen mahdollisuus työvaltaiseen yritystoimintaan. Tätä kannattaisi miettiä muuallakin kuin perustuotannossa. Muu yrityselämä voisi katsoa, olisiko Suomeen avattavissa jotain muita työvaltaisia aloja, koska nyt siihen soveltuvaa työvoimaa olisi saatavissa, Vanhanen toteaa.

Kommentit