X
SULJE MAINOS
Oopiumia päätyy Iranista Suomeenkin. LEHTIKUVA / HANDOUT / HELSINGIN POLIISI

”Vääräuskoisille saa myydä” – Talebanin huumeet virtaavat Eurooppaan

Talebanin valtaannousu merkitsee huumekaupan kasvua.

Oopiumin viljely ja heroiinin valmistaminen tulee mitä todennäköisimmin lisääntymään Afganistanissa Taleban-hallinnon myötä.

80 prosenttia maailman oopiumista tulee Afganistanista, ja sen arvo on kuusi miljardia dollaria vuosittain. Vuosien 2019 ja 2020 välillä oopiumin viljelysala kasvoi Afganistanissa yli kolmanneksella. Afganistanin lounaisosassa tuotetaan yli 70 prosenttia maan oopiumista. Suurin osa huumeista rantautuu Eurooppaan, sillä vääräuskoisille saa islamin mukaan myydä huumeita.

YK:n huumevalvonta- ja rikollisuudentorjuntaohjelman mukaan 60 prosenttia huumeista kulkee Afganistanista Iraniin ja sieltä Balkanin ja Venäjän kautta Eurooppaan. Huumeet tuotetaan Iranissa Khorasanin ja Baluchestanin alueella. Operaatiosta vastaa islamilainen vallankumouskaarti.

Kesällä 2020 Italian poliisi takavarikoi amfetamiinierän, jonka katuarvo oli yli miljardi euroa. Alussa salakuljetuksesta syytettiin äärijärjestö Isisiä, mutta myöhemmin selvisi, että salakuljetuksesta vastasi Syyrian hallinto. Syyrian sisällissodassa Iran on tukenut Bashar al-Assadin hallintoa. Syyrian hallinto on puolestaan ollut mukana huumekaupassa Libanonin sisällissodasta alkaen.

Yhdysvaltain talouspakotteet ovat vaikuttaneet Iranin lisääntyneeseen huumekauppaan. Libanonilainen shiiamuslimien järjestö Hizbollah saa vuosittain noin 700 miljoonan dollarin rahoituksen Iranilta. Hizbollah on hyvin aktiivinen toimija Etelä-Amerikan Eurooppaankin suuntautuvassa kokaiinikaupassa. Huumekauppa luo myös Iranin islamilaiselle tasavallalle suhteita alamaailmaan, joita se hyödyntää attentaattien tekemiseen. Esimerkiksi vuonna 2011 Irania syytettiin salamurhahankkeesta, jossa meksikolaista huumekartellia olisi käytetty Saudi-Arabian suurlähettilään surmaamiseen.

BIJAN REZAI JAHROMI

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt