X
SULJE MAINOS
Nils Torvalds (vas.), Merja Kyllönen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Sauli Niinistö, Paavo Väyrynen, Tuula Haatainen ja Matti Vanhanen MTV3:n presidenttitenttissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vaalitentin suuri sanasotku: Jos ne ovat synonyymeja, miksi takerrut toiseen?

Paavo Väyrysen mukaan puolueeton on sama kuin sotilaallisesti liittoutumaton ja hän puhuu puolueettomasta.

MTV3:n suuressa presidentinvaalitentissä käytiin erikoinen keskustelu synonyymeista. Sanakirjan mukaan synonyymi tarkoittaa ”samamerkityksistä” sanaa. Wikipedian mukaan ”synonyymit ovat sanoja, jotka tarkoittavat samaa asiaa, esimerkiksi iso ~ suuri, pieni ~ vähäinen, totinen ~ vakava, ilta ~ ehtoo”.

Keskustelu alkoi, kun juontaja totesi Vladimir Putinin pyrkineen asemoimaan Suomea ikään kuin puolueettomaksi maaksi idän ja lännen välillä.

Paavo Väyryseltä kysyttiin, miksi vain hän ja Vladimir Putin viljelevät puolueeton-sanaa Suomesta.

– Ne jotka haluavat, että Suomi liittoutuisi, eivät halua käyttää sanaa puolueeton. Kuitenkin on niin, että puolueeton on synonyymi sanoille sotilaallisesti liittoutumaton. Meillä on Euroopan unionissa puolueettomia jäsenmaita. Tällaista terminologiaa käytetään. Minä olen väitellyt tohtoriksi tästä aihepiiristä ja satun tietämään mitä nämä termit tarkoittavat, Paavo Väyrynen vastasi.

Juontaja pyysi selittämään ei tohtoreiksi väitelleille, onko Suomi lännessä vai idässä.

– Suomi on ollut iän kaiken länsimaa. Eihän siitä ole kysymys. Vaan kysymys on siitä, että kansainvälisessä oikeudessa ja kansainvälisessä politiikassa termi ”sotilaallisesti liittoutumaton” ja ”puolueeton” ovat synonyymeja keskenään. Mutta Suomessa ne jotka haluavat ajaa liittoutumista eteenpäin eivät halua puhua puolueettomuudesta, jostakin syystä, Paavo Väyrynen sanoi.

Seuraavaksi Sauli Niinistöltä kysyttiin asiasta.

– Sanon vain, että jos ne kerran ovat synonyymeja, niin miksi sinä koko ajan takerrut siihen puolueettomuuteen? Käytä sinäkin tätä sotilaallisesti liittoutumatonta, jos se kerran on synonyymi, Sauli Niinistö sanoi Paavo Väyryselle.

– Siitä syystä, kun minä haluan puolustaa tätä puolueetonta asemaa. Ja olla kielenkäytössä selkeä ja panna myös toiset keskustelijat ottamaan kantaa, Paavo Väyrynen vastasi.

– Synonyymeissa ei ole eroa, Sauli Niinistö huomautti.

Sauli Niinistö palasi esitettyyn kysymykseen Vladimir Putinin käyttämästä kielestä.

– Ei hänellä ole mitään epäselvyyksiä siitä, että Suomi on länsimaa, Sauli Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi esimerkin vuosien takaa. Venäläinen toimittaja oli julkisessa tilaisuudessa kysynyt häneltä, miltä tuntuu, kun Suomi joutuu sanktioissa juoksemaan Brysselin perässä.

– Totesin että emme me juokse kenenkään perässä, me olemme päättäneet niistä. Siihen on päättynyt kyllä keskustelu sanktioista suhteessa Venäjään. Pitää vain olla selvä, Sauli Niinistö sanoi.

Presidentiltä kysyttiin, onko ongelmaa siinä, että Vladimir Putin puhuu Suomesta puolueettomana maana. Niinistö vastasi, että Putin on tainnut käyttää ilmaisua kerran.

– No, politiikassa jokainen puhuu vähän piikkiinsä, Sauli Niinistö nauratti muita.

– Mutta mitään epäselvyyttä siitä ei kyllä Venäjällä vallitse. Ei todellakaan.

Paavo Väyrynen halusi huomauttaa väliin terminologiasta.

– Venäjäksi ”sotilaallisesti liittoutumaton” ja ”puolueeton” ovat sama asia. Aikanaan (Sergei) Lavrov kävi Suomessa ja (Alexander) Stubbin kanssa piti pressitilaisuuden. Lavrov halusi olla kohtelias ja puhui Suomesta puolueettomana maana, niin Stubb sanoi että ei Suomi ole puolueeton kun Suomi on puolueeton! Miten teet sen eron kun nämä termit ovat samat, Paavo Väyrynen sanoi.

– Jätetään tämä kielitieteilijöille, Sauli Niinistö sanoi.

Juontaja sanoi vielä olevan aika suuri konsensus ”sotilaallisesti liittoutumattomasta”…

– …joka on sama kuin puolueeton, Paavo Väyrynen totesi väliin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt