Satu Schauman: Vaalipeliä varuskunnilla

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö haluaa varuskuntien lakkautuspäätökset uuteen harkintaan.

Niinistö lupasi MTV:n haastattelussa asian keskusteluun, jos perussuomalaiset ovat mukana seuraavassa hallituksessa.

Niinistö arvioi, että esimerkiksi Pohjois-Karjalan prikaatia ei olisi lakkautettu tämänhetkisessä kansainvälisessä tilanteessa.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ehti tyrmätä Niinistön avauksen tuoreeltaan Keskisuomalaisen haastattelussa. ”Muuta en odottanutkaan”, kommentoi Niinistö tätä omilla nettisivuillaan.

Halutessaan Niinistö olisi voinut lisätä perään, että kyseessä on vaalikikka. Venäjän läheisyys hermostuttaa kadunmiestä siinä määrin, että olo tuntuisi turvallisemmalta, jos Pohjois-Karjalassa olisi niin sanotusti ”rautaa vastassa rajalla”.

Puolustusvoimain entinen komentaja Ari Puheloinen kiteytti taannoin osuvasti: ”Varuskunnilla ei puolusteta maata”. Tämä kannattaa pitää mielessä. Varuskunnat ovat käytännössä koulutusyksikköjä.

Julkisessa keskustelussa sekoittuvat yhä kaksi asiaa: puolustusvoimien pitkäjänteinen rakenneuudistus ja hallitusohjelmassa sovitut satojen miljoonien määrärahaleikkaukset. Niinistö hämmentää vaalipuheillaan soppaa entisestään.

Varuskuntien lakkautukset ovat osa viimeistelyvaiheessa olevaa puolustusvoimien rakenneuudistusta, jonka tarkoituksena on tehostaa toimintaa ja muokata rakenteita tulevaisuutta silmällä pitäen varautumalla esimerkiksi ikäluokkien pienenemiseen.

– Ilman tätä uudistusta meillä olisi nykyiseen verrattuna vuoden 2015 jälkeen yli 3 000 tyhjää punkkaa varuskunnissamme, katsoi silloinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) eduskunnan välikysymyskeskustelussa helmikuussa 2012.

Määrärahaleikkaukset ovat taas oma ongelmansa tämän päälle. Ne ovat vaikeuttaneet puolustusvoimien toimintaa, kun kertausharjoituksista tai lentotunneista on jouduttu tinkimään.

Puolustusvoimista on korostettu, että ellei lisärahaa jatkossa heru, edessä voi olla luopuminen keskeisistä periaatteista kuten yleisestä asevelvollisuudesta tai koko maan puolustuksesta.

Perussuomalaiset on pitänyt ansiokkaasti yllä vaatimusta puolustusvoimien määrärahoista.

Tämän lisäksi katse kannattaisi uskottavuuden nimissä suunnata menneisyydestä tuleviin haasteisiin.

Varuskuntien seiniin on turha takertua. Niin ikään taannoista miinapäätöstä ei kannata jäädä haikailemaan. Tulevaisuuden haasteita ovat esimerkiksi Nato-kysymys sekä Hornet-hävittäjien tulo tiensä päähän.

Kirjoittaja Satu Schauman on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja

Satu Schauman

Satu Schauman

Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt