Touko Aalto. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vaalikoneessa hän sanoi toisin – Touko Aalto selittää olutäänestystään

Vihreiden puheenjohtaja sanoo Keskisuomalaisessa, ettei hyväksy ’mitä tahansa tapaa’ tuoda vahvemmat oluet kauppoihin.

Verkkouutiset kertoi tässä jutussaan kuudesta vihreästä kansanedustajasta. Vaalikonevastauksissaan keväällä 2015 he ottivat kantaa vahvojen oluiden kauppaan tuomisen puolesta, mutta perjantaina he äänestivät eduskunnassa asiaa vastaan.

Yksi heistä oli vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Hän perustelee perjantain äänestämistään Keskisuomalaisessa.

Jutussa ”Aalto korostaa, ettei sinänsä vastusta vahvempien oluiden tuomista kauppoihin, mutta ei hyväksy mitä tahansa tapaa tehdä se”.

– Alkoholilainsäädännön vapauttaminen kannattaa aloittaa ravintoloista, ei panimoteollisuuden lobbauksen pohjalta vähittäismyynnistä, Touko Aalto sanoo Ksml:ssa.

Hän perustelee alkoholin prosenttirajan korottamisen nykyistä vastustamistaan kansanterveydellisillä ja kansantaloudellisilla haitoilla. Aalto viittaa lain lausuntokierroksen kriittiseen palautteeseen ”eikä asiantuntijapalautetta voi hänen mukaansa sivuuttaa, kun kyse on kansanterveydestä”.

– Hallituksen esitys lisää absoluuttista alkoholinkulutusta ja sen myötä kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia haittoja. 5,5-prosenttisten juomien hinta laskee ja niiden tarjonta lisääntyy merkittävästi. Kulutusta pitäisi suunnata ravintoloihin, ei pois sieltä. Inhimilliset ja taloudelliset haitat ulkoistetaan yhteiskunnalle, jonka palveluista samalla leikataan. Tätä yhtälöä en voi hyväksyä, Touko Aalto sanoo.

Touko Aalto ehdottaa terveysperusteista haittaveroa, ”sillä tuontikin voitaisiin tulpata”.

– Alkoholi on myös merkittävä tekijä perhe- ja lähisuhdeväkivallan, lastensuojelutapausten sekä järjestyshäiriöiden taustalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt