Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo ja puolustusministeri Antti Kaikkonen hallituksen tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / HANDOUT / HEIKKI SAUKKOMAA

Uusimaa suljetaan odotetusti – epidemian leviämistä halutaan hidastaa

Hallitus rajaa lisää kansalaisten perusoikeuksia, koska näin halutaan hillitä taudin leviämistä muuhun maahan.

Hallitus rajoitaa kulkua Uudeltamaalta muualle Suomeen ja Uudellemaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vapaa-ajan perusteella tapahtuva liikkuminen Uudeltamaalta ja muualta maasta Uudellemaalle kielletään kolmeksi viikoksi.

Rajoitukset tulevat voimaan 27. maaliskuuta ja ovat voimassa 19. huhtikuuta asti. Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan tärkeää olisi, että vaikka kulkemisen rajoitukset tulevat voimaan perjantaina, esimerkiksi turha mökkiliikenne loppuisi heti.

– Epidemia on selvästi muuta maata pidemmällä Uudellamaalla, pääministeri Sanna Marin perusteli hallituksen päätöstä.

Työmatkaliikenne ja painavasta syystä oleva henkilökohtainen liikkuminen sallitaan. Henkilökohtaiseksi painavaksi syyksi katsotaan esimerkiksi lapsen tapaaminen tai läheisen kuolema. Hallitus painotti tiedotustilaisuudessaan monen ministerin suulla, että rajoituksilla halutaan estää epidemian nopea leviäminen.

– On tarkoitus suojata sosiaali- terveydenhuollon kantokykyä, peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi.

Hallitus ei sen sijaan vielä anna ravintoloiden sulkemista koskevaa asetusta, koska perustuslakivaliokunta pyysi siihen tarkennuksia. Pääministeri Marin kuitenkin vetosi voimakkaasti, että ravintolat sulkisivat ovensa jo ennen kuin asetus otetaan käyttöön eli ravintoloiden olisi syytä sulkea ovensa heti. Ravintolat toki säilyttävät oikeuden myydä ruokaa ulos ja sitä voi ravintoloista noutaa.

– On tärkeää, että virus ei leviäisi, Marin vetosi ravintolohin ja asiakkaisiin. Pääministerin mukaan päätös ravintoloiden sulkemisesta viivästyy yli viikonlopun.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt