Uusia todisteita Putinin joukoista Syyriassa – näkyykö videolla Venäjän tankki?

Asiantuntijat uskovat Venäjän kasvattavan sotilaallista rooliaan Syyriassa.

Venäjän kasvavasta sotilaallisesta roolista Syyriassa paljastuu yhä enemmän todisteita.

Daily Beast esittelee tässä jutussaan mahdollisia todisteita Venäjän sotilasoperaatioita Syyriassa. Verkkolehden haastattelemien amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriössä ollaan suorastaan ”poikkeuksellisen varovaisia asian suhteen”.

”Olen kuullut kommentteja kuten ’tästä ei oikein saa puhua’. Se viittaa siihen, että väitteissä on perää”, eräs sotilaslähde kommentoi.

Daily Beastin artikkelissa listataan useita tapauksia, joiden perusteella Venäjä vaikuttaa ottavan entistä vahvempaa roolia Syyrian konfliktissa.

Venäjän tiedetään aseistaneen Syyrian hallintoa sisällissodan alusta alkaen ja Venäjän presidentti Vladimir Putin on tukenut diplomaattisesti Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia. Lehden julkistamien tietojen perusteella Venäjän joukot saattavat nykyisin myös osallistua taisteluihin Syyriassa.

Esimerkiksi elokuun puolivälissä Venäjän Mustanmeren laivaston alus Nikolai Filchenkov kuvattiin Bosporinsalmella. Pelkästään aluksen kannella näkyy kankailla peitettyinä sotilaskuorma-autoja ja ainakin neljä BTR-panssariajoneuvoa.

Kaksi päivää havainnon jälkeen Lähi-idän konflikteja seuraavassa Oryx -blogissa julkaistiin videotodisteita (alla) venäläisestä BTR-82A -panssariajoneuvosta Syyrian rannikolla sijaitsevassa Latakiassa. Syyrian hallinnon armeijan uutistoimiston julkaisemalla taisteluvideolla vaunu tulittaa ilmeisesti kapinallisten asemia.

Daily Beast huomauttaa, että armeija saattoi paljastaa propagandavideollaan vahingossa venäläisten sotilaiden osallistumisen konfliktiin.

Videon taustalla (kohdasta 2.03 alkaen) kuuluu vaunun miehistölle venäjäksi annettuja ohjeita sekä mainitaan vaunun tai sen komentajan koodinimi ”riikinkukko”.

”Neuvonantajia”

Venäjän silloinen puolustusministeri Anatoli Serdjukov myönsi jo vuonna 2012, että Venäjä on lähettänyt ”sotilasneuvonantajia ja teknisiä neuvonantajia” Syyriaan.

”Yhdysvaltojen (armeijan) terminologiassa teknisen neuvonantajan, sotilashenkilön ja CIA-miehen välillä on selvä ero. Venäjällä rajanveto on sekavaa”, sotilasasioihin keskittyvän Institute for the Study of War -ajatushautomon asiantuntija ja entinen Yhdysvaltojen laivaston upseeri Chris Harmer kommentoi.

Nimettömänä pysyttelevä edelleen aktiivipalveluksessa oleva amerikkalainen tiedusteluviranomainen taas toteaa, ettei kukaan ole yllättynyt Syyriassa operoivaa venäläiskalustoa koskevista uutisista. Hän lisää, että raja joukkojen kouluttamisen ja taisteluihin osallistumisen välillä on häilyvä.

Israelin suurimman sanomalehden Yedioth Ahronothin Ynet -verkkosivusto kertoi hiljattain Venäjän lähettävän sotilaslentäjiä Syyriaan.

Ynetin mukaan venäläislentäjät operoivat Venäjän ilmavoimien koneilla ja taisteluhelikoptereilla ja taistelevat Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallituksen puolella kapinallisia ja ISIS-jihadisteja vastaan.

Ynetin siteeraamien länsimaisten diplomaattilähteiden mukaan maahan on jo saapunut venäläinen joukko-osasto, joka on ottanut päämajakseen hallituksen ilmatukikohdan Damaskoksen lähistöllä.

Venäjän kerrotaan siirtävän maahan kaikkiaan jopa tuhansia miehiä. Joukot koostuvat sotilasneuvonantajista, kouluttajista, huoltojoukoista ja ilmavoimien henkilökunnasta.

Amerikkalainen tiedusteluyhtiö Stratfor kertoi Ynetin uutisen julkaisun jälkeen tutustuneensa videomateriaaliin, jossa Venäjää puhuvia henkilöitä osallistuu taisteluihin Syyriassa.

Yhtiön mukaan tämä vahvistaa sen todennäköisyyttä, että joko Venäjän asevoimien henkilöstöä tai yksityisiä sotilastoimijoita on sekaantunut taisteluihin Syyrian konfliktissa.

Stratfor arvioi, että Venäjä kasvattaa tasaisesti tukeaan Syyrian hallitukselle. Yhtiö uskoo Venäjän Syyrialle tarjoaman avustuksen pitävän sisällään sotilaskalustoa ja -tarvikkeita, aseistusta ja laitteita tiedustelutiedon jakamista varten.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt