X
SULJE MAINOS
Nainen ruokaostoksilla Kampin K-supermarketissa. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Uusi tutkimus: Ruokavaliolla voi olla vaikutusta koronaan

Terveellisesti syövät sairastuivat harvemmin koronan vakavaan muotoon.

Ruokavaliolla saattaa olla aiemmin arvioitua suurempi vaikutus koronavirustaudin vakavuuteen, ilmenee Gut-lehdessä julkaistusta Massachusettsin yleissairaalan (MGH) tutkijoiden johtamasta tutkimuksesta.

Muun muassa Scitech Dailyn uutisoimaan tutkimukseen osallistui 592 571 henkilöä maaliskuun 2020 ja joukokuun 2020 välillä. Britanniasta ja Yhdysvalloista kotoisin olevan osallistujajoukon ruokailutottumuksia selvitettiin mobiilisovelluksen avulla, johon osallistujat kirjasivat saamiaan koronan oireita. Ennen mobiilisovelluksen käyttöönottoa he vastasivat kysymyksiin, joiden avulla selvitettiin osallistujien ruokailutottumuksia.

Ruokavalion laatua mitattiin Terveellisen kasvipohjaisen ruokavalion indeksin (HPDI, healthful plant-based diet index) avulla, joka mittaa muun muassa hedelmien, vihannesten ja muiden kasvisten osuutta ruokavaliossa.

Tutkimuksen aikana 31 831 osallistujaa sairastui koronavirukseen. Indeksissä heikoimmat pisteet ruokavaliostaan saaneisiin henkilöihin verrattuna terveellisintä ruokavaliota noudattavalla neljänneksellä oli tutkimuksessa jopa yhdeksän prosenttia pienempi riski saada korona ja peräti 41 prosenttia pienempi riski sairastua koronan vakavaan muotoon.

– Nämä havainnot olivat yhdenmukaisia ​​useilla herkkyysanalyyseillä, joissa otettiin huomioon muut terveet elintavat, sosiaaliset tekijät sekä viruksen tarttumisnopeudet eri yhteisöissä, sanoo tutkimusta johtanut, MGH:n Diabetes- ja genomikeskuksen tutkimusavustaja Jordi Merino.

– Vaikka emme voi tarpeeksi korostaa rokottautumisen ja maskin käyttämisen tärkeyttä ruuhkaisissa sisätiloissa, tutkimuksemme osoittaa, että yksilöt voivat myös vähentää koronaan sairastumisen riskiä ja erityisesti sen vakavia muotoja kiinnittämällä huomiota heidän ruokavalioonsa, MGH:n kliinisen epidemiologian keskuksen johtaja, kansanterveyden professori Andrew Chan toteaa.

Koko tutkimus on luettavissa tästä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt