Verkkouutiset

Uusi tutkimus kannabiksesta: Ei ehkä altistakaan mielenterveysongelmille

Kannabista käyttävillä esiintyy muita enemmän päihdeongelmia, mutta ei masennus- tai ahdistusoireita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kannabista käyttäville kehittyy muita helpommin myös ongelmia alkoholin ja muiden päihteiden kanssa. Masennus- tai ahdistusoireet sen sijaan eivät ole heillä tavallista yleisempiä, tuore tutkimus osoittaa.

Asiasta kertoo uutispalvelu Duodecim.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä kannabiksen käyttö on useissa tutkimuksissa yhdistetty masennukseen ja muihin mielialahäiriöihin sekä muun muassa psykoosien riskiin. Kaikissa tutkimuksissa tällaisia yhteyksiä ei kuitenkaan ole havaittu.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kolmen vuoden välein tehtyihin väestökyselyihin, joihin osallistui 35 000 miestä ja naista. Vastaajat olivat keskimäärin 45-vuotiaita. Ensimmäisessä kyselyssä 1 300 vastaajaa kertoi käyttävänsä kannabista.

Kannabista käyttävistä selvästi useammille kehittyi päihdeongelmia kolmen vuoden seurannan aikana. Verrattuna osallistujiin, jotka eivät käyttäneet kannabista, heille kehittyi alkoholiongelma kolme kertaa todennäköisemmin ja kannabisriippuvuus lähes kymmenen kertaa todennäköisemmin. He alkoivat myös käyttää muita huumeita 2–3 kertaa todennäköisemmin, tutkijat havaitsivat.

Vaikka kannabiksen käyttöä pidetään mielenterveyden häiriöiden riskitekijänä, tässä tutkimuksessa kannabis ei suurentanut riskiä sairastua mielialahäiriöihin kuten masennukseen, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ahdistushäiriöihin tai paniikkihäiriöön.

Analyysissa huomioitiin osallistujien sosiaalinen ja taloudellinen tilanne, monet perhetaustaan liittyvät seikat ja stressitekijät, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

Tulokset vahvistavat tutkimusnäyttöä kannabiksen käytön ja muiden päihdeongelmien yhteydestä, mutta ne eivät osoita yhteyden johtuvan vain ja ainoastaan kannabiksesta.

Tulokset viittaavat myös siihen, etteivät kannabiksen vaikutukset mielenterveyteen ole niin selkeitä kuin joidenkin tutkimusten perusteella on uskottu. Vaikutukset todennäköisesti myös näkyvät eri tavoin eri väestöissä ja ikäryhmissä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Psychiatry -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)