Turvapaikanhakijoiden kiitosmarssi Oulussa 1. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA / MARKKU RUOTTINEN

Uusi PS-edustaja HS:lle: Ruotsin kautta ei olisi tarvinnut ottaa ketään

Vaasan PS:n ääniharava eduskuntavaaleissa on Suomen Sisun piiripäällikkö.

Helsingin Sanomat on haastatellut perussuomalaisten Mauri Peltokankaan, joka nousi uutena eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä, jossa hän keräsi 13 101 ääntä. Yrittäjä ja myyntineuvottelija Peltokangas toimii kansallismielisen Suomen Sisu -yhdistyksen Keski-Pohjanmaan piiripäällikkönä.

Ilmastonmuutos on Peltokankaan mukaan tosiasia, mutta kumpaan suuntaan se menee, sitä ei hänen mielestään tiedä yksikään ihminen Telluksella. Hän sanoo olevansa jopa huolestunut siitä, millaiseksi ilmastonmuutoskeskustelu on tänä päivänä äitynyt.

Peltokankaan mukaan on vastuutonta pelotella lapsia ja nuoria maapallon tuhoutumisella. Hänen mielestään sellainen ylimääräinen vouhotus, joka nyt vaalien alla on ollut eräiden puolueiden pääteemana, tulisi nyt saattaa siihen tasoon johon se kuuluu, yhdeksi asiaksi muiden mukana.

Mauri Peltokangas.

Peltokankaalla on näkemys vuoden 2015 turvapaikkakriisistä.

– Tällaista ei olisi saanut tapahtua. Se olisi voitu ennaltaehkäistä siten, että olisi noudatettu Euroopan unionin sisäisiä sopimuksia, mikä tarkoittaa sitä, että Suomella ei olisi ollut velvollisuutta ottaa yhtään ainutta henkilöä Ruotsin kautta, Mauri Peltokangas sanoo HS:lle.

”Mikä olisi vastuullisempaa”

Vasemmistoliiton Mai Kivelä nousi uutena eduskuntaan 6 772 äänellä Helsingin vaalipiiristä. Kivelä työskentelee Animalian toiminnanjohtajana.

Hän toteaa HS:lle, että rasismilla ei ratkaista ihmisten toimeentuloa tai asuntopolitiikkaa.

Toimeentulon ja työpaikkojen epävarmuuden tai sosiaaliturvan ongelmien syy ei Kivelän mukaan ole maahanmuutossa. Hänen mielestään on aika suuri huijaus esittää syypääksi asia, joka ei näitä ongelmia aiheuta.

Kivelä näkee ristiriidan perussuomalaisten koti, uskonto ja isänmaa -arvojen ja puolueen ajaman ilmastopolitiikan välillä. Hän kysyy, että jos koti, uskonto ja isänmaa ovat ne perusarvot, niin mikä olisi vastuullisempaa, kotimaata ja meidän lapsiamme kunnioittavampaa politiikkaa kuin sellainen, joka ajaa kestävää ilmastopolitiikkaa ja yhdenvertaisuutta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt