Uusi paljastus Osama Bin Ladenin surmasta: Pakistan saattoi myrkyttää CIA-pomon iskun jälkeen

CIA:n entisen Pakistanin asemapäällikön sanotaan joutuneen myrkytyksen kohteeksi.

Pakistanin tiedustelupalvelu ISI:n uskotaan myrkyttäneen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n Pakistanin asemapäällikön sen jälkeen, kun Yhdysvaltain erikoisjoukot surmasivat Osama Bin Ladenin vuonna 2011.

Nykyisen eläkkeellä oleva entinen asemapäällikkö Mark Kelton sairastui mystisesti aktiivipalveluksessa ollessaan. Keltonin kerrotaan kärsineen kovista kivuista, joiden syytä oli vaikea määrittää.

Washington Postin haastattelemat yhdysvaltalaisvirkamiehet epäilevät, että kyseessä oli myrkytys. Keltonia hoidettiin myös Pakistanin ulkopuolella, mutta hänen tilansa ei parantunut.

Washington Postin lähteet pitävät myrkytystä varsin mahdollisena syynä mystiseen sairauteen. Vaikka väitettä ei voidakaan todistaa, osoittaa jo pelkkä vakava epäily, että amerikkalaisten ja pakistanilaisten välit olivat tuolloin vielä luultuakin huonommat.

Virkamiesten mukaan Pakistanin tiedustelupalvelu kantoi kaunaa valtion vastustajina pitämiään vastaan. ISI:n kerrotaan seuranneen diplomaatteja, journalisteja ja muita ihmisiä.

Virkamiesten mukaan ISI:n johtaja Ahmed Shuja Pasha kutsui Mark Keltonia ”raadoksi” hänen oikean nimensä sijaan. Keltonin seitsemän kuukauden komennus maassa oli myrskyisä.

Jo ensimmäisenä työpäivänä eräs Keltonin CIA-miehistä ajautui action-elokuvaa muistuttavaksi kuvattuun tulitaisteluun Lahoren kaupungin keskustassa.

Kelton määräsi komennuksensa aikana myös useita pakistanilaisviranomaisia suututtaneita lennokki-iskuja. Lisäksi hän valvoi Bin Laden –iskun viimeisien vaiheiden toteutusta.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Navy Seal -sotilaat surmasivat Bin Ladenin Pakistanin Abbittabadissa toukokuussa 2011.

Kelton oli virassaan ainoastaan seitsemän kuukautta. Hänen tilansa parani lääkäreiden suoritettua vatsaleikkauksen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt