X
SULJE MAINOS
Lääkeyhtiö Pfixer on kehittämässä myös koronalääkettä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uusi lääke saattaa parantaa koronan ja flunssan

Ihmiskokeisiin edennyt lääke voi parhaassa tapauksessa saapua markkinoille jo tänä vuonna.

Pfizer on kehittämässä uutta lääkettä koronan hoitoon, kertoo The Telegraph. Tablettina nautittavan lääkkeen on tarkoitus pysäyttää viruksen eteneminen elimistössä.

Lääkeaine on luokiteltu proteaasin estäjäksi ja sillä pyritään estämään viruksen replikoituminen nenässä, kurkussa ja keuhkoissa. Proteaasin estäjiä käytetään myös muun muassa HIV-viruksen hoidossa.

Lääkeyhtiö on pitänyt yllä hiljaisuutta suorittamiensa laboratoriotestien yksityiskohdista, mutta sen mukaan lääke on osoittanut potentiaalia koeputkitesteissä, eikä vain nykyistä pandemia-koronavirusta (SARS-CoV-2) vastaan vaan myös muita koronaviruksia kohtaan. Näin lääke saattaisi samalla siis olla parannuskeino myös tavalliseen flunssaan sekä tuleviin koronaviruspandemioihin.

– Jos he ovat edenneet tähän vaiheeseen, he ovat varovaisen optimistisia, luonnehtii muun muassa influenssalääke Tamiflun kehityksessä mukana ollut lääketieteen professori Penny Ward.

Koehenkilöille toimitetussa kirjeessä kerrotaan lääkettä jo testatun eläimillä. Jos nyt meneillään olevat ihmiskokeet onnistuvat, edessä ovat vielä kolmannen vaiheen kokeet virusta kantavilla henkilöillä. Parhaassa tapauksessa lääke voisi tulla käyttöön jo kuluvan vuoden lopussa.

Wardin mukaan kyse on nyt todennäköisesti siitä, kuinka hyvin ihmiskeho pystyy sietämään lääkettä.

– Kun tiedät että lääke toimii koeputkessa, kyse on täysin toleranssin muodostamisessa ensin eläimissä ja sitten ihmisissä.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt