Kansalaisaloite tähtää parempaan työllisyyteen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uusi kansalaisaloite: Yleissitovuus pois, irtisanominen vapaaksi

Kansalaisaloitteessa esitetään työmarkkinoiden vapauttamista ja sosiaaliturvan täysremonttia.

Sosiaalisessa mediassa toimivan Päivän Byrokraatti -julkaisun laatima kansalaisaloite on saanut kimmokkeen työttömien aktiivimalliin liittyvästä keskustelusta.

– Aktiivimallille löytyi tyrmääjiä, mutta kukaan ei ehdottanut parempaa vaihtoehtoa. Niinpä me päätimme ehdottaa, kansalaisaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja ja Päivän Byrokraatti -julkaisun päätoimittaja Juha Ketola kertoo Verkkouutisille.

Aloite lähestyy työllisyysasteen kohentamisen tavoitetta toisesta näkökulmasta kuin aktiivimalli: työttömien työnhakijoiden työllistämismahdollisuuksien parantamisesta.

– Totuushan on se, että aktiivimalli on parempi kuin nykyinen, mutta huonompi, kuin voisi olla. Mutta jos kaikki ovat vaan poikkiteloin, eivätkä tuo mitään uutta pöytään, ei mikään etene mihinkään, Virossa yrittäjänä toimiva Ketola sanoo.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan työehtosopimusten yleissitovuutta koskevien määräysten poistamista kokonaan työsopimuslaista ja muualta laista.

Aloitteen laatijat perustelevat yleissitovuuden lakkauttamista vähäosaisimpien intressillä. Perusteluiden mukaan vapaa sopiminen työehdoista mahdollistaisi sellaisten uusien työpaikkojen syntymisen, jotka eivät ole aiemmin työehtosopimusten määräämien minimipalkkojen myötä voineet syntyä.

”Näiden työpaikkojen kautta syntyy myös esimerkiksi puutteellisen ammatti- ja kielitaidon omaaville ihmisille kanava työmarkkinoille, ja mahdollisuus hankkia työkokemusta, joka myöhemmin mahdollistaa siirtymisen paremmin palkattuihin tehtäviin”, aloitteessa perustellaan.

Irtisanomisperusteet pois laista

Kansalaisaloite ehdottaa työsopimuslakiin kirjattujen irtisanomisperusteiden ja työntekijöiden takaisinottamista koskevien säännösten poistamista kokonaan laista. Sen seurauksena työsuhteen päättäminen olisi mahdollista mistä tahansa syystä irtisanomisaikojen puitteissa.

Päivän Byrokraatti perustelee ehdotusta sillä, että se parantaisi työttömien työnhakijoiden asemaa kasvattamalla tarjolla olevien työpaikkojen määrää.

”Työllistämiseen liittyvien riskien pienentäminen alentaa erityisesti pienillä yrityksillä rekrytointikynnystä ja lisää siten tarjolla olevan työn määrää”, aloitteessa perustellaan.

Aloitteen perusteluissa myönnetään, että ehdotus heikentää näennäisesti työntekijän asemaa, mutta korostetaan, että tosiallisesti se toimisi työttömien työnhakijoiden eduksi helpottamalla uudelleen työllistymistä.

Sosiaaliturvassa perustilimalliin

Kansalaisaloite ehdottaa kaikkien keskeisten työkykyisiä ja -ikäisiä koskevien etuisuuksien korvaamista perustilimallilla.

Perustili on ajatuspaja Liberan vuonna 2013 esittämä sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jossa perusetuudet korvattaisiin kaikkien työkykyisten ja -ikäisten henkilökohtaisella sosiaaliturvatilillä.

Tilille ohjattaisiin työntekijöiden tuloista tietty osa. Henkilö voisi nostaa tililtä rahaa esimerkiksi nykyisen työttömyyskorvauksen verran myös silloin, kun tilin saldo olisi nolla tai negatiivinen. Toisin kuin nykyisessä sosiaaliturvassa, etuuksia voisi oman päätöksen mukaan nostaa tililtä myös työssä käydessä silloin, kun työtulot eivät riitä elämiseen.

Toisin kuin Liberan perustilimallissa, Päivän Byrokraatin ehdotuksessa perustili korvaisi myös toimeentulotuen ja asumistuen.

Kansalaisaloitteessa perustilimalliin siirtymistä perustellaan sillä, että se tekee työn vastaanottamisesta kannustavaa kaikissa tilanteissa eli purkaa kaikki mahdolliset kannustinloukut. Perustilillä korvattaisiin myös ansiosidonnainen työttömyysturva, mikä aloitteen perusteluiden mukaan ehkäisisi pitkäaikaistyöttömyyttä.

Tiistaina vireille pannun aloitteen oli keskiviikkoaamuna allekirjoittanut reilut 800 allekirjoittajaa.

Päivän Byrokraatti on eri sosiaalisen median kanavissa toimiva julkaisu, joka kertoo edustavansa aatesuuntana klassista liberalismia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt