Palomies valmistautuu rautatieaseman desinfiointiin Israelissa. LEHTIKUVA / AFP Jack Guez

Uusi havainto koronasta: Epidemia voi olla ohi vain viikoissa

Tauti vaikuttaa saavuttavan huippunsa 2-4 viikon jälkeen ja kuihtuvan 7-8 viikon jälkeen.

Mennen Medical Group -lääkeyhtiön johtaja Ran Nameroden mukaan koronavirusepidemian pahin vaihe voi olla pian päättymässä.

Hän pohjaa analyysinsä neljä kuukautta sitten ilmenneen Covid-19:n leviämistilastoihin. Tilanne näyttää synkältä, jos tarkasteluun otetaan vain uusien vahvistettujen koronavirustartuntojen kasvu eri puolilla maailmaa.

– Potilasmääristä ja kuolemista kertovat graafit vaikuttavat kohoavan kohti maailmanlopun lukemia. Kuva on erilainen, jos tilannetta tarkastelee yksittäisten valtioiden kohdalla. Vaikka tilanne kehittyy vielä, on vahvoja viitteitä siitä, että tauti noudattaa kaikkialla klassista normaalijakaumaa, Namerode kirjoittaa Jerusalem Post -lehden julkaisemassa kirjoituksessa.

Ran Namerode arvioi epidemian keston vaihtelevan kuuden ja kahdeksan viikon välillä. Huippu saavutetaan alkunousun jälkeen noin 2-4 viikon päästä.

Kiinassa vakavia tapauksia on ollut noin 80 000, joista 85 prosenttia Hubein maakunnassa. 58,5 miljoonan asukkaan Hubei vastaa kooltaan Italian ja Ranskan kaltaisia Euroopan maita.

Vaikka ensimmäiset tapaukset havaittiin Kiinassa jo marraskuun lopulla, nousi päivittäinen tartuntamäärä yli sadan tienoille vasta tammikuun 20. päivänä. Helmikuun puolivälissä uusia Covid-19-tapauksia oli päivittäin tuhansia.

Maaliskuun 6. päivään mennessä kasvuvauhti oli jo pudonnut noin sadan tapauksen tienoille. Seitsemän viikon aikana epidemia oli räjähtänyt, saavuttanut huippunsa ja pysähtynyt kuin seinään.

Sama kuvio toistuu jokaisessa maassa

Etelä-Korea turvautui massiivisten karanteenien sijasta laajamittaiseen testaukseen. Epidemia alkoi maassa helmikuun 20. päivänä ja saavutti 850 päivittäisen tapauksen huipun maaliskuun 3. päivänä.

Tartuntamäärät kääntyivät laskuun ja tasaantuivat maaliskuun 15. päivänä alle sataan tapaukseen kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Myös Japanissa koronaviruksen tartuntamäärät ovat noudattaneet normaalijakaumaa ja ovat laskussa noin viiden viikon jälkeen.

– Merkittävä epidemia taltutettiin Etelä-Koreassa viiden viikon sisällä. Päivittäiset tapausmäärät ovat tällä hetkellä tasolla, joka ei enää uhkaa terveydenhoitojärjestelmän kestokykyä, Ran Namerode sanoo.

Namerode arvioi Italian huipun ajoittuneen maaliskuun 21. päivälle, jolloin epidemian alusta oli 28 päivää. Sykli olisi näin ollen ohi noin 28 päivän päästä. Alustavien tietojen mukaan Ranska olisi saavuttanut huippunsa 20 päivän kuluessa eli maaliskuun 19. päivän tienoilla.

Saksassa koronavirustapaukset kääntyivät nousuun maaliskuun 3. päivänä. 17 päivää myöhemmin eli maaliskuun 20. päivänä uusia tartuntoja kirjattiin noin 4500 kappaletta. Määrä kääntyi laskuun seuraavana päivänä. Kuvio on toistunut samankaltaisena Espanjassa, Sveitsissä ja Alankomaissa.

Namerode huomauttaa, että tiedoissa on edelleen puutteita, joten epidemian kestosta voi antaa vasta alustavia arvioita.

– Sama kuvio vaikuttaa silti toistuvan jokaisessa maassa, johon koronavirus iskee. Tauti saavuttaa huippunsa 2-4 viikon päästä ja laskee merkittävästi 7-8 viikon kohdalla. Jos havainto pitää paikkansa, antaa se hyödyllisen työkalun tulevia analyysejä ja päätöksentekoa varten, Ran Namerode sanoo.

Epidemian kesto vaihtelee eri maissa tehtyjen rajoitustoimenpiteiden mukaan. Malli joka tapauksessa osoittaa, että koronaviruksen pahin vaihe voi olla ohi varsin lyhyessä ajassa.

– Voimme siis ehkä vihdoin havaita valoa tunnelin päässä. Eikä kyseinen tunnelikaan vaikuta kovin pitkältä, Ran Namerode pohtii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt