Veren hapetuslaite tehohoito-osastolla Ruotsissa. LEHTIKUVA / AFP / Jonathan Nackstrand

Uusi havainto: Korona hyökkää verisuoniin

Virusinfektio voi heikentää verenkiertoa eri puolilla kehoa.

Koronaviruksen on havaittu hyökkäävän rajusti myös muiden kuin ylähengitysteissä ja keuhkoissa sijaitsevien solujen kimppuun.

Zürichin yliopistosairaalan tutkijoiden mukaan virus tunkeutuu verisuonten pintaan eri puolilla kehoa, mikä voi johtaa lopulta laajoihin elinvaurioihin ja kuolemaan.

– Virus tunkeutuu endoteeliin, joka toimii verisuonten puolustuslinjana. Tauti romauttaa puolustuksen ja aiheuttaa ongelmia mikroverenkierrossa, kardiologiaosastoa johtava professori Frank Ruschitzka toteaa Lancet -julkaisussa.

Infektio voi vähentää verenkiertoa eri puolille kehoa tai jopa pysäyttää sen. Covid-19-potilailla on havaittu elinvaurioita muun muassa sydämessä, munuaisissa ja suolistossa.

Frank Ruschitzkan mukaan havainto voi selittää sen, miksi tupakointi vaikuttaa lisäävän vakavamman taudinkuvan riskiä. Kuolleisuus on ollut korkeampaa myös ylipainosta, korkeasta verenpaineesta ja diabeteksesta kärsivillä.

Tutkimuksessa viruspartikkeleita löydettiin kolmen potilaan verisuonista. Vastaavia havaintoja on tehty myös ruumiinavauksista, joissa Covid-19:ään menehtyneiden verisuonten on todettu olleen ”täynnä virusta”.

Ruschitzkan mukaan keuhkojen pienet verisuonet voivat jopa tukkeutua taudin myötä. Potilaiden tilaa voidaan kohentaa tulehdusta alentavilla lääkkeillä ja ACE-estäjillä, joita käytetään sydämen vajaatoiminnan ja korkean verenpaineen hoitoon.

– Kaikkia riskiryhmiä ja vanhempia potilaita tulisi hoitaa tavalla, jossa huomioidaan muut sydän- ja verisuonisairaudet. Niiden parempi hoitaminen nostaa myös mahdollisuuksia selvitä Covid-19-infektiosta, Frank Ruschitzka sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt