X
SULJE MAINOS
Kahvisuodattimen muotoinen FFP2-kasvomaski. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uusi FFP2-maski kaupoissa – Tutkija: En muita käyttäisi

Apulaisprofessorin mukaan edulliset maskit voittavat kahvifiltteriä muistuttavat suojaimet.

Koronaviruksen ilmaleviämistä tutkinut Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen nostaa esiin markkinoille tulleet FFP2-kasvomaskit, joiden on katsottu olevan aiempaa mukavampia päivittäisessä käytössä.

Kyseiset maskit suojaavat tartunnalta kangas- ja kirurgisia maskeja tehokkaammin. Vuorinen muistuttaa Twitterissä, että tärkeintä on maskin istuvuus eli vuotokohtien puute.

Hänen mukaansa uusi malli on miellyttävämpi käyttää myös puhuessa verrattuna kahvifiltteriä muistuttavaan suojaintyyppiin.

– En oikein näe enää mitään perusteita käyttää kirurgisia maskeja, kun on olemassa FFP2-maskeja, jotka ovat halpoja ja käytettävyydeltään (omasta mielestäni) miellyttävämpiä kuin kirurgiset maskit, Vuorinen sanoo.

Uudenkaltaiset maskit ovat aiempaa enemmän irti kasvoista, jolloin suurempi hengityspinta-ala johtaa matalampaan hengitysvastukseen. S-ryhmä myy maskeja 0,40 euron kappalehintaan.

Apulaisprofessori huomauttaa valkoisten maskien olleen hajuttomia. Osa käyttäjistä oli kokenut esimerkiksi mustien kasvomaskien tuoksuvan aluksi voimakkaalle.

– Eli ilmeisesti ne väriaineet aiheuttavat voimakasta hajua, mihin toivoisi S-ryhmältä selityksen, Vuorinen sanoo.

Ville Vuorinen on aiemmin korostanut ilmanvaihdon merkitystä koronanhallinnassa. Nykykäsityksen mukaan virus leviää pieninä aerosoleina huomattavasti herkemmin kuin pisaratartuntoina tai pintojen kautta, joihin esimerkiksi THL keskittyi epidemian alkuvaiheen viestinnässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt