Handelsbankenin logo. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Uusi ennuste: Kasvu hidastuu ja taantuma liippaa läheltä

Handelsbanken ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 0,9 prosenttia.

Handelsbanken ennustaa talouskasvun hidastuvan lähivuosina.

Pankin ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 1, 5 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hidastuu pankin uusimman arvion mukaan 0,9 prosenttiin, kun aiemmin pankki ennakoi 1,0 prosentin kasvua.

Osuuspankki arvioi aiemmin tällä viikolla talouskasvun hidastuvan 0,5 prosenttiin. Handelsbankin arvio on OP:n arviota positiivisempi, mutta Handelsbankin pääekonomistin Tiina Heleniuksen mukaan aihetta huoleen kuitenkin on.

– Suomi ei ole pysynyt immuunina globaalin teollisen suhdanteen heikentymiselle, ja keskeiset barometrit varoittavat varsin haasteellisista olosuhteista loppuvuoden aikana. Ulkomaankaupan kasvuvaikutus jääkin Suomelle vaatimattomaksi, Helenius kuvailee Handelsbankin tiedotteessa.

Tunnelmia ovat Handelsbankenin mukaan painaneet maailmanpolitiikan jännitteet, sopimuksettoman Brexitin uhka, kauppakiistat sekä Kiinan talouskasvun hidastuminen. Kotimainen kysyntä heikentyikin jo alkuvuodesta ja kotitalouksien kulutuksen kasvu hidastui tuntuvasti.

Työllisyysasteen ennustetaan nousevan hieman yli 73 prosenttiin vuonna 2021.

– Huolet eivät ole täysin katteettomia, sillä työllisyyden kasvu on kevään ja kesän aikana hiipunut. Ennustamme työttömyysasteen käyvän tänä ja ensi vuonna pohjalla ja nousevan hienoisesti vuonna 2021, Helenius sanoo.

Vaikka maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, onnistutaan taantuma pankin mukaan kuitenkin välttämään.

– Vaikka maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, emme usko globaaliin taantumaan, koska keskuspankit ovat hyvissä ajoin ryhtyneet torjumaan negatiivisia kasvuriskejä elvyttävämmällä rahapolitiikalla, pankki kirjoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt