X-MADIS voi pudottaa lennokkeja myös ajoneuvon liikkuessa. / Sierra Nevada / Twitter

Uusi ase lennokkien torjuntaan, mahtuu auton lavalle

Lennokkien yleistyminen on luonut uudenlaisia riskejä, joihin uudet asejärjestelmät pyrkivät vastaamaan.

Amerikkalainen Sierra Nevada -yhtiö on kehittänyt uuden asejärjestelmän lennokkien torjuntaan. Laitteisto on suunniteltu melko pienikokoiseksi, joten se voidaan sijoittaa esimerkiksi pakettiauton lavalle.

Viime vuosina aseteollisuus on pyrinnyt vastaamaan lennokkien yleistymisen luomiin riskeihin. Torjuntaratkaisuja tarvitaan erityisesti lentokentillä ja sotilastukikohtien alueella.

Myös poliittisesti arkaluontoisia kohteita ja yleisötapahtumia suojataan yhä tarkemmin lennokkeja vastaan, jotka voivat kuljettaa kameroiden lisäksi esimerkiksi räjähteitä.

Defense Newsin mukaan X-MADIS pystyy havaitsemaan, tunnistamaan ja torjumaan lennokkeja elektronisen sodankäynnin menetelmillä.

Lennokkeja voidaan pudottaa, vaikka laitteen alustana toimiva ajoneuvo liikkuisi 80 kilometrin tuntivauhdilla. Järjestelmä vaatii vain yhden käyttäjän.

Arvioiden mukaan myös poliisilla ja rajavartiolaitoksella on yhä kasvava tarve liikkuville lennokintorjuntalaitteille. X-MADIS voidaan tarvittaessa sijoittaa myös veneisiin.

Asejärjestelmää esiteltiin viime viikolla Yhdysvaltain aseteollisuuden konferenssissa, jonka painopisteenä oli erikoisjoukkojen käyttämä sotilasteknologia. Laitetta on kehitetty puolustusministeriön ja israelilaisen yhtiön kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt