Asiakkaita baarin terassilla Glasgow'ssa. LEHTIKUVA / AFP Andy Buchanan

Uusi arvio: Korona ei iskekään uudelleen kesän jälkeen

Britannian hallituksen tiedeneuvonantaja uskoo rokotushankkeen tukahduttavan epidemian.

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin hallitusta on vaadittu nopeuttamaan yhteiskunnan avaamista nopeasti kohentuneen epidemiatilanteen vuoksi.

Maassa on vahvistettu viime päivinä enää noin 1 600 uutta tautitapausta vuorokaudessa, kun vastaava luku oli maaliskuussa viisinkertainen. Tammikuun epidemiahuipun aikana tartuntoja vahvistettiin yli 60 000 kappaletta päivässä.

Britanniassa todettiin maanantaina vain yksi koronan aiheuttama kuolemantapaus. Vuodenvaihteen tienoilla tautiin menehtyi 1 600–1 800 potilasta päivässä.

Synkistä ennusteistaan tunnettu professori Neil Ferguson on arvioinut, että rokotushankkeen eteneminen tulee pitämään tartuntamäärät kurissa rajoitusten purkamisesta huolimatta. Hallitusta neuvova Sage-tiedepaneeli varoitti aiemmin jopa tuhansista kuolonuhreista, jos koronavirus pääsee jälleen leviämään loppukevään tai kesän aikana.

Konservatiivien kansanedustaja Robert Symsin mukaan hallituksen on seurattava päivämäärien sijasta epidemiatietoja.

– Suuri osa normaalista elämästä voitaisiin jo palauttaa, Syms sanoi parlamentin alahuoneessa.

Rajoitustoimien asteittaisen purkamisen seuraava vaihe alkaa 17. toukokuuta, jolloin suuret kokoontumiset sallitaan ulkotiloissa. Sisätiloissa voi tavata pienemmällä ryhmällä, mikä lisäksi elokuvateatterit ja matkailu on määrä avata.

Neil Ferguson arvioi BBC Radio 4:n haastattelussa, että rokotteet voivat pitää viruksen kurissa myös syksyllä ja talvella. Kausi-influenssan kaltainen aalto voitaisiin näin ollen välttää.

– Huoli on vähentynyt, sillä rokotteita koskevat tiedot ovat erittäin lupaavia. Uusien tietojen perusteella henkilö ei tartuta virusta yhtä tehokkaasti, vaikka hän saisikin infektion rokotteen ottamisen jälkeen, professori sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt