X
SULJE MAINOS
Koronarokotetta valmistellaan käyttöön Skotlannissa. / LEHTIKUVA / AFP Jeff J Mitchell

Uusi arvio: Kaikki eivät ehkä tarvitse tehosteannosta

AstraZeneca-yhtiön mukaan uusi rokotushanke kuormittaisi terveydenhuollon voimavaroja.

AstraZeneca-yhtiön johtajat ovat varoittaneet Britannian hallitusta aloittamasta kolmatta rokotuskierrosta ilman perusteellista harkintaa.

Rokotuksista vastaava ministeri Nadhim Zahawi on painottanut, että uusia tehosteannoksia tarvitaan uusien rajoitusten ja sulkutilojen välttämiseksi. Ohjelma voitaisiin aloittaa jo syyskuun lopulla.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot ja tutkimusjohtaja Mene Pangalos arvioivat, etteivät kaikki kansalaiset välttämättä tarvitse tehosteannoksia. Heidän mukaansa lopullinen päätös ohjelman aikataulusta tehdään luultavasti lähiviikkojen aikana.

– Kolmas annos voi olla tarpeen, tai sitten ei. Tarpeeton rokotuskampanja lisäisi painetta terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n voimavaroja kohtaan pitkien talvikuukausien aikana, Soriot ja Pangalos kirjoittavat Telegraph-lehdessä.

Huolena on, että ”kansallinen mobilisaatio” jättäisi vähemmän voimavaroja hoitojonojen lyhentämiseen ja esimerkiksi syöpäseulontoihin.

Britanniassa oli suunniteltu tehosterokotusten aloittamista yli 50-vuotiasta jo tällä viikolla. Terveysviranomaiset lykkäsivät hanketta, sillä rokotetutkimusten tuoreimpia tietoja ei ollut vielä saatavilla.

Aiemmin tehdyn linjauksen mukaan tehoste annetaan 500 000 henkilölle, joiden immuunijärjestelmä on muuta väestöä heikompi esimerkiksi perussairauden vuoksi.

Tähän mennessä noin 64 prosenttia briteistä on saanut täyden rokotussuojan koronavirusta vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt