Verkkouutiset

Uusi aktiivimalli ihmetyttää – ”oletettavasti tällä kertaa ei lakkoilla”

Entinen työministeri Jari Lindström kysyy, onko hallituksen ratkaisu yhä aktiivimalli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen budjettiriihessä lanseeraamaa velvoittavan työnhaun mallia on ehditty jo ennakkotietojen perusteella tituleerata ”aktiivimalli kakkoseksi” Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toteuttamatta jääneen omatoimisen työnhaun mallin mukaan.

– Sen nyt kuitenkin totean, että viime vaalikaudella omatoimisen työnhaun malli nimettiin oppositiosta aktiivimalli 2:ksi. Ja nyt lähes samanlainen malli tulee käyttöön. Onko se yhä aktiivimalli?, Sipilän hallituksessa työministerinä toiminut Jari Lindström (sin.) kysyy Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on samoilla linjoilla.

– Tämä on totta. Kaipa se on nyt vasemmistohallitukselle ns. ”eri asia”. Oletettavasti tällä kertaa ei lakkoilla?, hän vastaa Lindströmille.

Työministerinä Antti Rinteen (sd.) hallituksessa toiminut liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) toteaa Jari Lindströmille, että malleissa on kolme olennaista eroa. Tällä kertaa palveluun lisätään hänen mukaansa kunnolla resursseja, työnhakusuunnitelma on yksilöllinen ja sanktiot ovat inhimillisempiä.

Jari Lindström vastaa idean olevan aivan sama kuin Sipilän hallituksen aikaan.

– Karenssit portaittain kuten oli alunperin. Ekasta erheestä ei seuraa karenssia.. Aivan samanlainen. Alueen ja/tai oma tilanne otetaan huomioon. Aivan samanlainen. Mutta hyvä jos toimii ja se on pääasia, hän sanoo Harakalle.

Verkkouutiset kertoo uudesta työnhaun mallista tässä jutussa. Hallitus luonnehtii sitä ”pohjoismaiseksi työvoimapalvelujen malliksi”. Työnhakija velvoitetaan siinä hakemaan lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukaudessa karenssin uhalla. Ajatuksena on lisätä työnhakijan palveluita haun alkuvaiheessa.

Ensimmäisestä rikkomuksesta työtön saa varoituksen, toisesta viiden päivän karenssin ja kolmannesta kymmenen päivän karenssin. Huomautuksen ja kahden karenssijakson jälkeen työnhaun laiminlyönnistä seuraa nykyisen lainsäädännön mukainen työssäolovelvoite. Muiden kuin työnhakuun ja palveluihin liittyvien työttömyysturvaseuraamusten maksimipituus voi olla 45 päivää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)