Verkkouutiset

Uudenmaan matkailun tulomenetykset yli miljardi euroa

Koronakriisi on ajanut matkailutoimialan kurimukseen myös Uudellamaalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esimerkiksi ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet alle kymmeneen prosenttiin vuoden takaisesta.

Välittömät tulomenetykset olivat tammi–heinäkuussa 735 miljoonaa euroa. Matkailun muille toimialoille aiheuttamat kerrannaisvaikutukset mukaan luettuna tulomenetykset kipusivat yli miljardiin euroon.

Matkailun kokonaistulo on Uudellamaalla ollut viime vuosina noin yhdeksän miljardia euroa.

Työllisyydessä on alkuvuoden aikana menetetty 5[nbsp]200 henkilötyövuotta. Yhdeksän kymmenestä matkailuyrityksestä on joutunut turvautumaan lomautuksiin, ja kriisin pitkittyessä myös irtisanomiset ovat lisääntyneet. Välillisine vaikutuksineen koronan isku matkailualalle koskettaa 25[nbsp]000 uusmaalaista työntekijää.

Tiedot käyvät ilmi Uudenmaan liiton TAK Oy:ltä tilaamasta selvityksestä Koronapandemian vaikutus matkailutuloon ja -työllisyyteen Uudellamaalla 2020. Selvityksen tulokset kattavat vuoden seitsemän ensimmäistä kuukautta.

– Kriisin edelleen pitkittyessä todelliset tulo- ja työllisyysvaikutukset tulevat olemaan ennennäkemättömät. Tulemme Uudellamaalla menettämään pelottavan suuren määrän työpaikkoja yksin ravintola- ja hotellialoilla sekä huolto- ja tukitoiminnoissa, ennakoi maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Liikennepalveluissa huipulta pohjalukemiin

Matkailu ja siihen kytkeytyvät tukipalvelut ovat erittäin merkittäviä toimialoja Uudellamaalla. Tukipalveluista liikenne on ollut yksi vahvoista työllistäjistä.

Lentoliikenne on koronakriisin suurimpia kärsijöitä, ja alan tulevaisuuden näkymät ovat erittäin heikot. Noin 10[nbsp]000 ihmiset työpaikat ovat vaarassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen lähialueella. Finnair on jo ilmoittanut mittavista irtisanomisista ja lomautuksista, kuten myös esimerkiksi maahuolintayhtiö SwissPort Finland.

Helsinki on ollut usean vuoden ajan Euroopan vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajasatama. Nyt kansainvälinen risteilyliikenne on ajettu kokonaan alas.

– Lentoliikenteen osalta kyse on suurimmasta yksittäisestä työvoimaa kohdanneesta kriisistä Suomessa. Myös risteilyliikenteessä tilanne on lohduton. Vie todella pitkän ajan, että tästä toivutaan, Savolainen sanoo.

Uusimaa kärsii myös rautatieliikenteen matkustusrajoituksista, kun junaliikenne Venäjältä on pysähdyksissä. Pietarista ja Moskovasta Helsinkiin suuntautuvassa liikenteessä kulkee vuosittain yli 600[nbsp]000 matkustajaa.

Kongressimatkailu seis

Maamme kongressi- ja tapahtumamatkailu on keskittynyt hyvin vahvasti Uudenmaan alueelle. Matkailu- Ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenkyselyn mukaan alan yritykset menettivät keväällä yli 90 prosenttia liikevaihdostaan viime vuoteen verrattuna. Kaikki kyselyyn vastanneet yritykset olivat joutuneet lomauttamaan henkilöstöään.

– Korona ravistutti tapahtuma-alaa hyvin nopeasti. Suuret kansainväliset kongressit jouduttiin peruuttamaan tai siirtämään välittömästi. Parempia aikoja odotellessa monen uusmaalaisen yrityksen tulevaisuus on ikävä kyllä vaakalaudalla, Savolainen toteaa.

Julkisuudessa on puhuttu paljon koronan vaikutuksista Lapin matkailun tulevaisuuteen, mutta vähemmän maamme toisen vetovoimaisen kohteen, Uudenmaan kohtalosta.

– Lapin tilanne on ehdottomasti vakava. Vallitsevan tilanteessa emme kuitenkaan ryhdy huutokilpailuun siitä, millä alueella menee surkeimmin, vaan edellytämme, että keinot kriisistä selviämiseen ratkaistaan valtakunnallisesti, Savolainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)