Analyysissa on 18 suuren, Helsingin pörssissä listatun yhtiön konserni- ja kassavirtatulokset loka–joulukuulta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

USU: Yrityksillä menee paremmin kuin annetaan ymmärtää

Suurten pörssiyhtiöiden kassavirtatulokset ennakoivat noususuhdanteen jatkumista.

Pääanalyytikko Riku Lehtinen Strategic Accounting Finland Oy:stä sanoo Uutissuomalaiselle, että yrityksillä menee tuntuvasti paremmin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Hän perustelee väitettään analyysillä 18 suuren, Helsingin pörssissä listatun yhtiön konserni- ja kassavirtatuloksista loka–joulukuulta.

Lehtinen huomauttaa, että yhtiöiden yhteenlasketut kassavirtatulokset ovat suuremmat kuin yhteenlasketut viralliset tulokset ja se lupaa hyvää. Jos kassavirtatulos on jatkuvasti suurempi kuin virallinen tulos, voi olettaa yrityksen virallisen tuloksen nousevan tulevaisuudessa. Sama pätee päinvastoin.

Yhtiöiden yhteenlasketut kassavirtatulokset olivat viime heinä–syyskuussa 1,3 miljardia euroa ja loka–joulukuussa jopa 4,1 miljardia euroa. Kasvu on yli kolminkertaista.

Lehtisen mukaan kassavirtatulokset korreloivat parhaiten reaalitalouden suuntaan.

–  Viralliset, kuten Tilastokeskuksen, mittarilukemat tulevat uskomattomalla viiveellä, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Lehtinen toteaa, että virallinen tulos on huono indikaattori.

–  Siihen liittyy jaksotus- ja arvostussäännöksiä, jotka venyvät ja vanuvat. Oli tuloslaskelman rivi mikä tahansa, niin säännökset sotkevat niitä. Kassavirtatuloksessa ei ole mitään säännösten soveltamisen vaikutusta.

Yhtiöiden liikevaihdot ovat kasvaneet, kulut suhteessa liikevaihtoon pienentyneet, yhteenlasketut tulokset vahvistuneet ja yhteenlasketut kassat lihoneet. Pääoman tuottolukemat ovat nousussa, ja omavaraisuudet ovat vahvistuneet. Yritykset myös investoivat enemmän kuin aiemmin.

– Analysoimani yritykset toimivat sekä koti- että vientimarkkinoilla. Ne edustavat niin suurta otosta yksityisestä sektorista, että ne oikeasti luovat pohjaa johtopäätöksille. Joukossa on vain yksi tai kaksi yritystä, jotka ovat menossa hieman huonompaan suuntaan, Lehtinen sanoo.

Analyysi kattaa 18 pörssiyhtiötä, jotka ovat Amer, Cargotec, Elisa, Fortum, Kesko, Kone, Konecranes, Metso, Neste, Nokia, Outokumpu, Outotec, Stora Enso, Tieto, UPM, Valmet, Wärtsilä ja YIT.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt