X
SULJE MAINOS
Eläketurvakeskuksen toimitalo Helsingin Itä-Pasilassa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

USU: Yrittäjät hakivat joukolla eläkettä keväällä

Maalis–toukokuussa eläkehakemuksia tehtiin merkittävästi enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana.

Yrittäjähakijoiden määrä kasvoi niin varsinaisessa vanhuuseläkkeessä kuin osittaisessa varhennetussa vanhuuseläkkeessä. Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen Uutissuomalaiselle toimittamista tuoreista yrittäjän lakisääteisen eläkevakuutuksen (YEL) hakijatilastoista.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakemuspiikit yrittäjillä ajoittuvat maalis-, huhti- ja elokuulle. Osittainen vanhuuseläke otettiin käyttöön vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Eläkettä voivat hakea kaikki 61 vuotta täyttäneet.

Myös vanhuuseläkettä hakevien yrittäjien määrät olivat koko kevään korkeammalla tasolla kuin viime vuonna. Varsinkin maalis-, huhti- ja toukokuussa eläkehakemuksia tehtiin reilusti normaalia enemmän. Huhtikuussa hakemuksia tehtiin kolminkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna.

Vanhuuseläkkeen hakijamääriin vaikuttaa myös portaittain nouseva vanhuuseläkkeen alaikäraja. Tänä vuonna ensimmäiset vuonna 1957 syntyneet täyttävät oman ikäluokkansa alarajan 63 vuotta ja yhdeksän kuukautta.

Syksyllä tilanne on tasoittunut, ja yrittäjien eläkehakemusmäärät ovat varsinkin vanhuuseläkkeen osalta selvästi alle viime vuoden tason. Hakemusten kokonaismäärä asettunee tänä vuonna viime vuoden tasolle.

– Näyttää siltä, että koronan aiheuttama lisäys syntyi keväällä, mutta leikkaantui syksyllä. Se potentiaalinen eläkkeelle jäävien joukko, jonka yritystoiminta ajautui koronan myötä kriisiin, on jo hakenut eläkettä. Osa haki eläkettä keväällä, osa sinnitteli ja on jatkanut työntekoa myös syksyllä, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta sanoo Uutissuomalaiselle.

Osittaista vanhuuseläkettä on tänä vuonna hakenut jo 11 000 suomalaista, kun otetaan huomioon muutkin kuin yrittäjähakijat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt