USU: Turvakoteja tulossa yhä lisää

Suomeen perustetaan ensi vuoden aikana lisää turvakoteja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa pakeneville, raportoi Uutissuomalainen.

Uudet turvakodit tulevat tarpeeseen, sillä viime vuonna 1 198 hakijaa jouduttiin tilanpuutteen takia ohjaamaan toiseen palveluun. Vuonna 2015 vastaava määrä oli 1 182.

Turvakotien asiakasmäärät kasvoivat viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta.

Ruuhkat eivät vielä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla merkittävästi helpottaneet, arvioi pääsihteeri Riitta Särkelä Ensi- ja turvakotien liitosta, jonka jäseninä on yli puolet turvakodeista.

– Tänä vuonna esimerkiksi pääkaupunkiseudun turvakodissa 182 ihmistä ei ole mahtunut (sisään) ja Tampereella 83, eli kahdessa paikassa yhteensä 265. Viime vuoden kokonaisluku jäsenyhdistyksissämme oli noin 500. Näistä 400 oli akselilla Helsinki-Vantaa-Tampere-Lahti, Särkelä kertoo Uutissuomalaiselle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jo aloittanut uusien toimijoiden haun, mutta hakemuksia ei ole vielä tullut, kertoo kehittämispäällikkö Helena Ewalds. THL on järjestämisvastuussa turvakotipalveluista, joita tuottavat eri järjestöt ja kunnat.

– Uusia turvakoteja halutaan sinne, mistä selkeästi puuttuu. Tällaisia ovat Keski-Uusimaa, Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa. Harvaan asutuilla alueilla, joilla on pitkät välimatkat, on kehitetty etäyksikkötoimintaa, sanoo Ewalds Uutissuomalaiselle.

Vielä ei ole tiedossa, montako uutta turvakotia tai turvakotipaikkaa ensi vuonna tulee. Määrä riippuu hakemuksista ja siitä, päättääkö eduskunta sisällyttää ensi vuoden budjettiin hallituksen lupaaman neljän miljoonan euron lisämäärärahan. Päätökset tehdään marras–joulukuussa.

Tänä vuonna valtio lisäsi turvakotien rahoitusta kahdella miljoonalla. Määrärahan turvin kevään aikana perustettiin kolme uutta turvakotia ja yksi turvakodin etäpiste.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt