Oma asunto ei ole enää varma sijoitus. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

USU: Tämä kaupunki on asuntokaupan yllättäjä

Asuntokauppa käy kuumana ja lainojen kysyntä kasvaa.

Asuntokauppa käy tällä hetkellä erittäin vilkkaasti. Tammi–helmikuussa myytiin vanhoja asuntoja yhteensä 11 prosenttia viime vuoden vertailukautta enemmän.

Habitan toimitusjohtaja Mika Pärssinen kertoo Uudelle Suomelle, että kauppa käy pääkaupunkiseudun lisäksi vilkkaasti muun muassa Oulussa, Turussa ja Jyväskylässä. Esimerkiksi Kemin asuntomarkkinoilla näkyy Metsä Groupin tuleva sellutehdas. Isot investoinnit vetävät mukanaan myös asuntosijoittajia.

Asuntokaupan yllättäjäksi Pärssinen nostaa Kouvolan, missä halvat neliöhinnat houkuttavat asunnonostajia.

– Helmikuussa asuntokauppa kasvoi Kouvolassa 50 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Kauppamäärien kasvu näkyy myös pankkien lainatiskeillä. OP-ryhmän asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaavan johtajan Kaisu Christien mukaan viime syyskuusta lähtien asuntolainahakemusten määrä on kasvanut.

Asuntolainoissa yleisimmin käytössä oleva 12 kuukauden euribor on edelleen selvästi miinuksella, mutta nousu saattaa olla alkamassa.

– Merkkejä on siitä, että euriborit ja pitkät markkinakorot ovat lähteneet pikkuhiljaa ylöspäin. Uskomme siihen, että korot pysyvät matalalla vielä jonkin aikaa, mutta merkkejä noususta on, Christie sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt