Hubein maakunnassa vahvistettiin torstaina yli 14 800 uutta koronavirustartuntaa. STR / AFP - LEHTIKUVA

USU: Suomalaisten yritysten työntekijöitä jumissa virusepäilyjen vuoksi

Koronavirusepidemian arvioidaan vaikuttavan merkittävästi useiden yritysten liikevaihtoon.

Uutissuomalaisen mukaan kymmeniä suomalaisyritysten työntekijöitä on jumissa eri puolilla maailmaa koronavirusepäilyjen vuoksi.

Myös kauppaneuvottelut ja tavarantoimitukset ovat keskeytyksissä. Suomi-Kiina kauppayhdistyksen puheenjohtaja Päivi Leiwon mukaan Kiinaan ei nyt kannata edes mennä, sillä ihmiset välttelevät tapaamisia.

– Liikevaihtoon tämä vaikuttaa merkittävästi, mutta on mahdotonta sanoa, kuinka suureksi tilanne eskaloituu, Päivi Leiwo sanoo.

Suuret pörssiyritykset kuten Kone, UPM ja Konecranes kertoivat viime viikolla keskeyttäneensä tuotantonsa Kiinan-tehtaillaan. Leiwon tiedossa ei ole yhtään yritystä, joka lähettäisi työntekijöitä nyt Kiinaan.

Hän kertoo Lahdessa pääkonttoriaan pitävästä yrityksestä, jonka kaksi Kiina-johtajaa ovat tällä hetkellä jumissa Suomessa ja Balilla.

– He menivät viettämään kiinalaista uutta vuotta, mutta eivät voi palata. Paluu Balilta tarkoittaisi joutumista kahden viikon karanteeniin.

Verohallinto on saanut poikkeuksellisesta tilanteesta runsaasti kyselyitä. Tavanomaisesti työntekijä saa verovapauden kotimaassa, kun hän oleskelee Suomessa korkeintaan kuusi päivää kuukaudessa. Virusepidemia lasketaan pakottavaksi syyksi, joten ylimääräisiä oleskelupäiviä Suomessa ei oteta verottajan laskennassa huomioon.

Samaa tulkintaa sovellettiin muun muassa Irakin sodan aikaan, kun maassa työskennelleet suomalaiset eivät voineet palata töihinsä.

Suomi-Kiina kauppayhdistyksen vuoden 2018 tilaston mukaan Kiinassa toimii 350 suomalaisyritystä tai niiden toimistoa, edustustoa, tytäryhtiötä tai yhteisyritystä. Niiden suora tai epäsuora työllistävä vaikutus on arviolta yli 60 000 henkilöä.

Hubein maakunnassa viranomaiset vahvistivat torstaina 14 840 uutta koronavirustartuntaa. Kuolleita maakunnassa on jo yli 1 300.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt