Euroopan keskuspankin päärakennus Frankfurtissa Saksassa. LEHTIKUVA / AFP Armando Babani

USU: Mepit tyrmäävät euromaiden velkojen leikkaukset

Usea näkee elvyttävän finanssipolitiikan ja rakenteelliset uudistukset paremmiksi keinoiksi.

Suomalaiset europarlamentaarikot (MEP) eivät kannata euromaiden velkojen leikkaamista, kertoo Uutissuomalainen.

Suomen 14 europarlamentaarikosta vain Silvia Modig (vas.) ilmoitti USU:n kyselyssä kannattavansa ajatusta. Kyselyyn vastasivat kaikki suomalaismepit paitsi Ville Niinistö (vihr.). Kaikki vastanneet Modigia lukuun ottamatta vastustavat velkojen leikkaamista.

Eero Heinäluoma (sd.) epäilee vastauksessaan, että velkojen leikkaaminen aiheuttaisi epäluottamusta EU:n talouspolitiikkaan. Tästä seuraava haitta voisi olla suurempi kuin leikkausten tuoma hyöty.

Heinäluoma, Laura Huhtasaari (ps.) ja Elsi Katainen (kesk.) huomauttavat myös, että velkaleikkaus rikkoisi EU:n sääntöä, jonka mukaan keskuspankki ei saa rahoittaa jäsenmaita. Usea kokee elvyttävän finanssipolitiikan ja rakenteelliset uudistukset paremmiksi keinoiksi päästä ulos koronaepidemian aiheuttamasta talouskriisistä.

Velkaleikkauksia kannattava Modig perustelee kantaansa toteamalla, ettei ole kriisistä selviämisen ja jälleenrakentamisen kannalta tarkoituksenmukaista, jos koronapaketteja seuraavat massiiviset leikkaus- ja sopeuttamistoimet.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt