Potilaat odottavat vuoroaan terveysasemalla. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

USU: Sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta

Yksittäisissä kunnissa siirtyvät kustannukset ja tulot eivät välttämättä mene tasan.

Kuntaliiton mielestä sote-uudistuksessa ei pitäisi sallia niin suurta vaikutusta yksittäisten kuntien talouden tasapainoon kuin hallitus esittää.

Uutissuomalaisen mukaan, jos lausuntokierroksella oleva sote-esitys toteutuu, se voisi muuttaa kuntien talouden tasapainoa nykytilaan verrattuna enintään sata euroa asukasta kohti pysyvästi. 10 000 asukkaan kunnassa tämä tarkoittaisi jopa miljoonan euron ja 100 000 asukkaan kunnassa kymmenen miljoonan euron muutosta suuntaan tai toiseen.

– Ylhäältä kunnille annettavilla lakimuutoksilla ei pitäisi olla vaikutusta kuntien talouden tasapainoon. Se ei saisi romahduttaa hyvää tilannetta eikä korjata huonoa. Tuo satanen pitäisi siis saada lähemmäksi nollaa, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen sanoo Uutissuomalaiselle.

Esityksen mukaan uudet sote-maakunnat vastaavat vuodesta 2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Näiden kustannukset siirretään kunnilta maakunnille.

Koko maan tasolla kunnilta siirretään maakunnille myös tuloja yhtä paljon kuin kustannuksia. Käytännössä sote-osuus kuntien verotuloista ja valtionosuuksista siirtyy valtiolle, joka lakiesityksen mukaan rahoittaa maakuntia.

Yksittäisissä kunnissa siirtyvät kustannukset ja tulot eivät kuitenkaan välttämättä mene tasan. Tätä vaihtelua tasataan lakiesityksessä, mutta silti osa kunnista häviää ja osa voittaa.

– On epäreilua, jos talouttaan jo vastuullisesti palveluverkkopäätöksillä trimmanneet kunnat olisivat tässä kärsijöitä. Niinkin voi käydä, jos on paljon työikäistä väestöä ja tuloja siirtyy paljon, mutta sote-menoja vähän, Lehtonen sanoo.

Kuntien pyörittämä talous noin puolittuu. Sillä kuntien pitää hoitaa jäljelle jäävät tehtävänsä ja selviytyä veloistaan.

– Kuntien keinot tasapainottaa talouttaan ovat sote-uudistuksen jälkeen rajallisemmat kuin nykyisin. Ei ole sote-puolta, josta karsia. Kuntiin jäävät lähinnä sivistyspalvelut, sanoo neuvotteleva virkamies Ville Salonen valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolta.

Hänen mukaansa sote-uudistus ei muuta isoa kuvaa kuntien talousahdingosta, johon erityisesti taantuvan väestön kunnissa vaikuttavat myös muuttoliike ja väestön ikääntyminen.

– Vaikka uudistuksen laskennallinen muutos kunnan talouteen näyttäisi jopa plussaa, se voi olla vain hetken lämmitys, jos ennen sotea on ollut talousvaikeuksia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt