Äänetysikärajan alentaminen ei liiemmin innosta puoluesihteereitä. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

USU: Puolueissa ei kannatusta äänestysikärajan laskemiselle

Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen kuntavaaleissa ei saa kannatusta puoluesihteereiltä.

Uutissuomalainen kysyi asiaa kaikkien yhdeksän eduskuntapuolueen edustajilta. Vain keskustan, kokoomuksen ja vihreiden puoluesihteerit kannattivat varauksetta äänestysikärajan laskemista ensin kuntavaaleissa ja mahdollisesti myöhemmin muissakin vaaleissa.

Vihreiden Kaisa Hernberg olisi valmis laskemaan äänestysikärajaa kaikissa vaaleissa.

Kokoomuksen Janne Pesonen ei kannata ikärajan laskemista kaikissa vaaleissa, mutta olisi valmis etenemään kuntavaalien osalta asiassa nopeastikin.

– Äänestysiän laskeminen voisi tapahtua ensin kuntavaaleissa ja mahdollisesti myöhemmin muissa vaaleissa, keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo Uutissuomalaiselle.

Vasemmistoliiton Joonas Leppäsen mielestä on muitakin keinoja edistää osallistumista kuin äänestäminen.
Viidessä puolueessa ikärajan alentamiseen suhtauduttiin kielteisesti.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo pitää äänestysiän laskemista teennäisenä keinona äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Samaa mieltä oli Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Moni vastaajista suhtautui epäillen ajatukseen, että nuorten aktiivisuutta voitaisiin parantaa pelkästään äänestysikää laskemalla.

Kielteisesti äänestysikärajan laskemiseen suhtautuivat myös SDP:n, RKP:n ja kristillisdemokraattien puoluesihteerit.

Kansalaisaloitteen vireillepanon ja allekirjoittajien ikärajan lasku 16 vuoteen nykyisestä 18 vuodesta saa kannatusta viidessä eduskuntapuolueessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt