Puolangan pormestari Harri Peltola. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

USU: Pormestarimalli houkuttaa yhä useampaa kuntaa

Suomen 50:stä suurimmasta kunnasta 22:ssa on käyty keskusteluja pormestarimalliin siirtymisestä.

Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista kunnanhallituksen puheenjohtajista 17 prosenttia kannattaa pormestarimalliin siirtymistä. Hieman harvempi (14 %) uskoo, että hänen kunnassaan kunnanjohtaja vaihdetaan pormestariin lähivuosina.

– Jos 14 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että pormestarimalliin tullaan siirtymään, se on minusta aika paljon. Sehän tarkoittaisi koko Suomen mittakaavassa, että nelisenkymmentä kuntaa olisi siirtymässä pormestarimalliin. Se olisi iso muutos, Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri sanoo Uutissuomalaiselle.

Kyselyyn vastasi yhteensä 42 kuntaa, joista kahta pormestarikysymykset eivät koskeneet, koska Tuusulassa pormestarimalli on jo käytössä ja Lahdessa malliin on päätetty siirtyä vuonna 2021. Kyselyyn eivät vastanneet Helsinki, Järvenpää, Kokkola, Sastamala, Savonlinna, Tampere, Vantaa ja Ylöjärvi.

Asiantuntijat uskovat, että yhä useampi kunta siirtyy lähivuosina kunnanjohtajamallista pormestarimalliin.

– Näyttää siltä, että pormestarimalli on vähitellen lisäämässä suosiotaan. Siitä on ollut näkyvissä merkkejä ja kyselyn tuloskin viittaa siihen, että pikkuhiljaa malli voi yleistyä, Haveri arvioi.

Enemmistö kunnanhallituksen puheenjohtajista ei kuitenkaan kannata pormestarimallia eikä usko, että hänen kunnassaan siihen siirrytään lähitulevaisuudessa. Perusteluista käy ilmi, että nykymalliin ollaan varsin tyytyväisiä.

– Se selittää osaltaan, miksi pormestarimalliin siirtyneitä kuntia ei ole vielä enempää, Kuntaliiton kehityspäällikkö Jarkko Majava sanoo Uutissuomalaiselle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt