Pfizerin ja BioNTechin rokoteannoksia. LEHTIKUVA/AFP

USU: Oppositio ostaisi rokotteita ohi EU:n, hallitus ei

Oppositiopuolueiden mielestä Suomen pitäisi hankkia koronarokotteita omin voimin.

Hallituspuolueiden mielestä itsenäinen rokotteiden hankinta suoraan markkinoilta ei todennäköisesti nopeuttaisi rokotustahtia, koska rokotteiden tilausjonot ovat niin pitkiä, käy ilmi Uutissuomalaisen eduskuntaryhmille tekemästä sähköpostikyselystä.

– Suomen olisi kannattanut hankkia riskiryhmiin kuuluville vaadittava määrä rokotteita itsenäisesti ilman EU:ta, sanoo oppositiopuolue perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio.

Myös kokoomuksessa katsotaan, että EU-rintaman ohella Suomen on haviteltava rokotteita myös itsenäisesti.

– Hallituksen on tehtävä kaikkensa riittävän rokotemäärän saamiseksi ja rokotekattavuuden nostamiseksi mahdollisimman nopeasti, sanoo ryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa.

SDP:n ryhmäpuheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä Suomelle on olennaista olla mukana kaikissa EU:n yhteishankinnoissa. Hän myös muistuttaa, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on pyytänyt EU-komissiolta nähtyä ripeämpää toimintaa.

Keskustan Antti Kurvisen mukaan on tärkeää, että Suomeen rokotteita saadaan nykyistä nopeammassa tahdissa.

– En poissulje suoraan markkinoilta rokotteiden hankkimista, mutta pidän sitä epärealistisena, sillä kaikki maat haluavat nyt rokotteita. Pienen Suomen on vaikea siinä kilpailussa yksin pärjätä, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

– EU:n rokotehankintojen ulkopuoliset lisähankinnat tuskin auttaisivat Suomea saamaan nopeammin rokotteita, vihreiden Jenni Pitko sanoo.

Samoilla linjoilla on vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. RKP:n Anders Adlercreutz pitää Euroopan keskitettyä hankintajärjestelmää tasapuolisuuden kannalta hyvänä.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä rokotehankintoja olisi tullut hyvissä ajoin tehdä myös suoraan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt