Autokatsastus meneillään Espoossa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

USU: Lakimuutos vähensi katsastuksia

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset vähentyivät tammi–lokakuussa noin kahdeksan prosenttia.

Niitä kirjattiin tuolloin vähän yli 2,2 miljoonaa eli noin 190 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosina 2018 ja 2017, selviää Liikenne ja viestintävirasto Traficomin tilastoista.

Erityisasiantuntija Teemu Toivanen Traficomista arvioi Uutissuomalaiselle, että vaikutus on tässä vaiheessa kutakuinkin odotettu tai vähän pienempi.

– Marras- ja joulukuu ovat perinteisesti hiljaisempia katsastuskuukausia. Vaikutukset näkyvät sykleittäin, eivät kalenterivuodessa. Pitkällä aikavälillä vähennykseksi arvioidaan 13 prosenttia (vuositasolla), Toivanen sanoo.

Asetusmuutokset tulivat voimaan 20. toukokuuta 2018, ja ne alkoivat vaikuttaa loppukeväästä 2019 lähtien.

Uudistuksen tavoitteena oli helpottaa kansalaisten arkea ja tuoda säästöjä. Uusien autojen katsastusväliä harvennettiin ja auton voi katsastaa milloin vain.

Traficomin mukaan katsastusten hinnoissa tapahtui ”mielenkiintoisia muutoksia” tultaessa kuluvaan vuoteen ja muutokset johtuvat muun muassa toukokuun 2018 säädösmuutoksista. Etenkin niin sanottujen paketoitujen katsastusten hinnat putosivat tähän vuoteen tultaessa selvästi edellisvuosiin verrattuna. Hinnat laskivat paketista riippuen 12–24 euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt