X
SULJE MAINOS
Birdlife Suomen valokuva Ahvenanmaan Lemlandissa tammikuussa 2015 talvehtivasta tukkasotkaparvesta. LEHTIKUVA/ALEKSI LEHIKOINEN

USU: Kansa kieltäisi uhanalaisten lajien metsästyksen

Lähes 70 prosenttia kansasta katsoo, että uhanalaisten lajien metsästys pitäisi kieltää.

Kieltoa vastustaa noin joka viides. Luvut käyvät ilmi Uutissuomalaisen gallupista.

Metsästyslaissa mainitaan uhanalaista 17 lajia, joiden metsästämistä ei ole kielletty. Näihin kuuluvat muun muassa tukkasotka ja hilleri. Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan varsinkin vesilinnuissa on lajeja, joiden määrät ovat todella pieniä.

Kaikissa ikäluokissa on selvästi enemmän kiellon kannattajia kuin vastustajia. Nuoret ovat uhanalaisten lajien metsästyskiellolle suopeimpia, heistä 75 prosenttia puoltaa kieltoa.

Uudellamaalla metsästyskieltoa kannatetaan vain hieman muuta maata enemmän. Kun uusimaalaisista kolme neljästä kannattaa kieltoa, on osuus muuallakin 63–66 prosenttia.

Naiset ovat kiellon kannalla hieman enemmän kuin miehet.

Uhanalaisten lajien metsästyskieltoa ajava kansalaisaloite viedään eduskunnan käsiteltäväksi kesälomien jälkeen. Aloite sai helmikuussa täyteen vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Gallupiin vastasi tuhat täysi-ikäistä suomalaista 18.–26. toukokuuta. Verkkokyselyn toteutti Tietoykkönen ja kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt