65 prosenttia kaikista USU:n vaalikoneeseen vastanneesta EU-vaaliehdokkaasta ei kannata viisumivapaata matkustamista Venäjän kansalaisille EU-maihin. LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ

USU: Kaksi PS-ehdokasta sallisi venäläisille viisumivapauden

Ehdokkaat ovat vaalikoneessa samaa mieltä väitteestä ’venäläisille pitäisi sallia viisumivapaus matkustamiseen EU-maissa’.

81 prosenttia Uutissuomalaisen eurovaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten ehdokkaista suhtautuu kielteisesti Venäjän kansalaisten viisumivapauteen matkustettaessa EU-alueelle. USU:n mukaan kaksi ehdokasta, Olli Kotro ja Arto Luukkanen ovat samaa mieltä väitteestä ”venäläisille pitäisi sallia viisumivapaus matkustamiseen EU-maissa”.

– Viisumiasioiden ei tulisi olla EU-tason asia. Parasta olisi, jos Suomi ja Venäjä voisivat kahdenvälisesti sopia, että keskinäiseen matkustamiseen tehdään matkustushelpotuksia. Esimerkiksi kokeilla sitä, että liikematkaviisumit korvattaisiin kokeiluajaksi matkustusilmoituksella (USA:n ESTA-tyyppinen) ja järjestely olisi molemminpuolinen sekä määräaikainen. Suhteiden kehittäminen Venäjän kanssa on tärkeää, Olli Kotro toteaa vaalikonevastauksessaan.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon entinen avustaja Kotro oli sanonut venäläisen Kremliä myötäilevän uutistoimiston Eurasia Dailyn haastattelussa, että Suomi voisi irrottautua Schengenin sopimuksesta ja perustaa viisumivapaan vyöhykkeen Venäjän kanssa.

Kotron mielestä IS vääristeli otsikossa ja jutussa hänen sanomisiaan:

– Olisi absurdia ehdottaa, että viisumivapaus Venäjän kanssa tulisi Schengenin ”tilalle”, sillä Schengen on eurooppalainen järjestely. Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa, Kotro kommentoi Facebook-päivityksessään.

Kaksi kolmesta (65 prosenttia) kaikista Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneesta EU-vaaliehdokkaasta ei kannata viisumivapaata matkustamista Venäjän kansalaisille EU-maihin. Neljännes (26 prosenttia) sallisi viisumivapaan matkustamisen ja yksi kymmenestä (9 prosenttia) ei ota kantaa asiaan.

Jyrkimmin viisumivapauteen suhtautuvat kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja RKP:n ehdokkaat, joista kukaan ei sallisi sitä. Keskustan ja SDP:n ehdokkaistakaan selkeä enemmistö ei kannata viisumivapautta.

Jonkin verran muita eduskuntapuolueita myönteisemmin viisumivapauteen suhtautuvat vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt