Edukunnan istuntosali. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

USU: Joka neljännellä kunnalla ”oma” kansanedustaja

Vastavalitut kansanedustajat jakautuvat suhteellisen epätasaisesti Suomen kuntien kesken.

Suomen 311 kunnasta ja kaupungista vain 89:llä eli reilulla neljäsosalla on vähintään yksi ”oma” eli kunnassa kirjoilla oleva edustaja, kerto Uutissuomalainen.

Iso osa kansanedustajista tulee maamme suurimmista kaupungeista. Yli 100 000 asukkaan kaupungissa asuu 83 kansanedustajaa eli 41,5 prosenttia kaikista edustajista. Alle 10 000 asukkaan kunnassa edustajista asuu 31 eli 15,5 prosenttia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja Minna Karhunen sanoo, että edustajan kotikunnalla on pieni merkitys eduskuntatyössä. Hänen mielestään on kuitenkin toivottavaa, että kaikki vaalipiirin edustajat eivät tulisi keskuskaupungista.

Vaikka valtaosalla kuntia ei ole omaa kansanedustajaa, 4,1 miljoonaa suomalaista asuu kunnassa tai kaupungissa, jolla on.

Väestöön suhteutettunakaan onnenlahjat eivät silti ole jakautuneet tasan. Esimerkiksi 67 500 asukkaan Hämeenlinnalla on neljä edustajaa, saman verran kuin 141 300 asukkaan Jyväskylällä. Alle 7 000 asukkaan Outokumpu sai nyt peräti kaksi omaa kansanedustajaa, kun taas lähes 54 000 asukkaan Mikkeli jäi ilman.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt