X
SULJE MAINOS
Kuntaministeri Sirpa Paatero. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

USU: Hallitus ei kiirehdi sote-ulkoistusten purkamista

Sopimukset ovat yleensä monivuotisia.

Hallitus ei kiirehdi sote-ulkoistusten purkamista ennen hyvinvointialueiden aloittamista 2023, kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo Uutissuomalaiselle.

Sopimukset ovat yleensä monivuotisia. Lisäksi ulkoistusten mahdollisia purkamisia seuraa siirtymäaika. Näin ollen yritykset järjestävät sote-palveluja merkittävästi ainakin lähivuosina.

Joillakin tulevilla hyvinvointialueilla kunnat tai kuntayhtymät ovat solmineet sote-palvelujen laajasta järjestämisestä yksityisen terveysyrityksen kanssa. Ainakin osassa alueista on epäselvyyttä siitä, voiko tällainen ulkoistus jatkua sote-uudistuksen jälkeenkin.

– Sopimukset, jotka ovat olemassa, siirtyvät hyvinvointialueille. Jos sopimuksissa on sellaisia osia, jotka eivät mene nykylain mukaan, ne neuvotellaan uudestaan, Paatero sanoo Uutissuomalaiselle.

Neuvotteluaikaa on siis vielä ensi vuosi. Ministeri ei osaa kertoa, kuinka paljon muutostarvetta on.

– Yritysten toiminnan sisällöistä ei kaikista ole tietoa – minulla ainakaan. Sisältö vaikuttaa siihen, miten tulevaisuudessa käy.

Oleellista Paateron mukaan on se, onko sopimusten piirissä sellaisia viranomaistehtäviä, joiden hoidosta yli puolet olisi yksityisen yrityksen hoidettavana. Ainakin Meri-Lapin alueen päivystys pitää ministerin mukaan siirtää pois Mehiläiseltä.

Kuntien pitää ilmoittaa hyvinvointialueille sopimuksensa helmikuun loppuun mennessä. Hyvinvointialueet arvioivat, ovatko sopimukset sellaisia, että ne pitää lain mukaan purkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt