Oikeuskansleri Tuomas Pöysti pitää ongelmallisena sitä, jos kansanedustaja kertoo sidonnaisuuksistaan Veikkaus-tuottoja saaviin järjestöihin puutteellisesti. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

USU-gallup: Seitsemän kymmenestä tyytyväisiä koronatoimiin

Suhtautuminen hallituksen koronatoimiin jakaa oppositiopuolueiden kannattajia.

Seitsemän kymmenestä suomalaisesta on erittäin tai melko tyytyväinen hallituksen päätöksiin liittyen koronavirusepidemian hoitoon, ilmenee Uutissuomalaisen gallupista.

Kysely tehtiin 18.–22. maaliskuuta. Hallitus oli päättänyt sulkea koulut 16. maaliskuuta.

Alueellisesti hallitukseen ollaan suunnilleen yhtä tyytyväisiä joka puolella maata. Erityisen positiivisen arvion koronan hoidosta antavat yli 70-vuotiaat ja yli 100 000 vuodessa ansaitsevat. Eläkeläisistä hallituksen toimiin on tyytyväisiä 78 prosenttia, eniten tienaavista 76 prosenttia.

– Yhtenä selityksenä voidaan ajatella sitä, että pääministeripuolueen kannattajakunnassa on merkittävä määrä iäkästä väestöä. Toisaalta suuri osa yli 70-vuotiasta näkyy olevan tyytyväisiä siihen, että heidät riskiryhmänä on otettu huomioon päätöksiä tehdessä, Karimäki sanoo USU:lle.

– Jos ihmisellä on hyvä tulotaso ja jo kertynyttä varallisuutta, poikkeukselliset toimenpiteet eivät yhtä helposti horjuta taloudellista hyvinvointia. Heillä on ehkä enemmän valmiutta hyväksyä tällaiset toimet, kommentoi tutkija Karimäki.

Koko kyselystä tulee esiin vain yksi ihmisryhmä, josta enemmistö ei ole hallituksen koronapäätöksiin tyytyväisiä: perussuomalaisten kannattajat. Heistä 46 prosenttia on päätöksiin erittäin tai melko tyytyväisiä.

Toisen oppositiopuolueen kokoomuksen kannattajat ovat korona-asioissa hallituksen puolella. Heistä peräti kahdeksan kymmenestä on tyytyväisiä.

– Ennen kuin tiukennuksia tehtiin, kokoomus oli niitä vaatimassa. Sittemmin puolue on osoittanut tukensa hallituksen tekemille toimenpiteille, Karimäki sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt