Yli puolet perheistä käyttää nyt kotihoidontukea siihen saakka, kunnes lapsi on kaksivuotias. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

USU: Enemmistö ei patistaisi äitejä nykyistä aiemmin töihin

Suomalaisista 58 prosenttia vastustaa ajatusta siitä, että pienten lasten äitien tulisi palata nykyistä aiemmin työelämään.

Yli puolet perheistä käyttää nyt kotihoidontukea siihen saakka, kunnes lapsi on kaksivuotias. Kotihoidon tuesta suurimman osan käyttävät naiset.

Hallituksen kariutuneen perhevapaauudistuksen tavoitteena oli vanhuuden ja työelämän tasa-arvon parantaminen. Äidit patistaisi työelämään nykyistä aikaisemmin joka viides (21 %) vastaaja. Jokseenkin yhtä monella (22 %) ei ole kantaa asiaan.

Pienituloisimmat kotitaloudet suhtautuivat Uutissuomalaisen teettämän gallupin mukaan ajatukseen äitien työhön paluun aikaistamisesta suurituloisia kriittisemmin. Alle 20 000 tienaavissa talouksissa ajatusta vastusti 59 prosenttia, kun yli 100 000 tienaavissa talouksissa vastustavien osuus oli 33 prosenttia.

Alueellisesti eniten kannatusta ajatus äitien nykyistä nopeammasta työelämään paluusta sai Helsinki–Uusimaan suuralueella, jossa 26 prosenttia oli sitä mieltä, että äitien pitäisi palata työelämään nykyistä aiemmin. Muilla alueilla kannatus oli 18¬-19 prosenttia.

Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoiden mukaan paras tapa lisätä sukupuolten tasa-arvoa vanhemmuudessa on tutkijoiden mielestä pidentää isyysvapaata.

Kelan tilastojen mukaan vuonna 2016 äidit pitivät vanhempainpäivärahoista 90,5 prosenttia ja isät 9,5 prosenttia. Viidennes isistä ei pidä lainkaan perhevapaata.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt