LEHTIKUVA/AFP

Uskontojohtajat väkivaltaa ja vihapuhetta vastaan

Suomen uskontojohtajat tuomitsevat maailmalla eri uskontojen edustajiin kohdistuneet väkivallanteot.

Samoin he tuomitsevat yhteisessä julkilausumassaan vihapuheen, jota harjoitetaan uskonnon tai ideologian nimissä. Uskontojohtajat korostavat, että kaikkien ihmisten ihmisarvoa tulee kunnioittaa.

– Me allekirjoittaneet olemme seuranneet järkyttyneinä ja surullisina eri uskontojen edustajiin maailmalla kohdistuneita väkivallantekoja. Myös Suomessa ihmiset ovat joutuneet kärsimään häirinnästä ja vahingonteosta uskontonsa vuoksi, seitsemän uskontojohtajaa toteaa.

– Vetoamme kaikkien ihmisten oikeudentuntoon ja lähimmäisenrakkauteen, jotta sanoutuisimme irti niin fyysisestä, seksuaalisesta kuin henkisestäkin väkivallasta sekä omaisuuden turmelemisesta, ja kunnioittaisimme kaikkien ihmisten yhtäläistä ja loukkaamatonta ihmisarvoa.

Uskontojohtajat toteavat, että sama lähimmäisenrakkauden vaatimus sisältyy kaikkien edustamiemme uskontojen opetuksiin.

– Meidän on kohdeltava toisiamme niin kuin haluamme itseämme kohdeltavan. Meidän tulee huolehtia kaikkien lasten ja nuorten turvallisuudesta sekä hyvinvoinnista. Meidän tulee tunnistaa ja estää kaikki naisiin kohdistuva väkivalta.

– Tuomitsemme kaiken väkivallan ja vihapuheen, jota harjoitetaan uskonnon tai ideologian nimissä. Tuomitsemme uskonnollisen vainon Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Uskontojen sanoma on rauhan, ei väkivallan sanoma. Kehotamme kaikkia yhteisöjemme jäseniä muistamaan rukouksissa niitä, jotka ovat joutuneet väkivallan uhreiksi tai parhaillaan surevat menetettyjä rakkaitaan niin Uudessa-Seelannissa kuin Hollannissakin ja muualla maailmassa.

Julkilausuman ovat allekirjoittanet Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, luterlaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, ortodoksinen kirkon arkkipiispa Leo, katolisen kirkon piispa Teemu Sippo, Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja Gölten Bedretdin, Suomen Islamilainen Neuvoston puhemies Anas Hajjar ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.