Venäjän tiedustelu mursi FBI:n viestinnän. LEHTIKUVA / AFP

”Uskomaton voitto” – Näin Venäjä mursi USA:n vastavakoilun

Venäjän vakoiluoperaatio oli ’tyrmäävä tekninen läpimurto’.

Venäjän tiedustelu murtautui vuonna 2010 sisään Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI:n salattuihin viestintäjärjestelmiin ja shokeraasi amerikkalaisen tiedusteluyhteisön.

Yahoo News paljasti tähän asti vaietun tapauksen yli 50 entisen ja nykyisen tiedusteluviranomaisen haastatteluihin perustuvassa jutussaan. Jättioperaatio aiheutti suurta vahinkoa Yhdysvaltojen kyvylle seurata ja estää Venäjän vakoojien toimintaa ja johti muutoksiin niin FBI:n toiminnassa kuin keskeisten kansallisen turvallisuuden kohteiden turvamenettelyissäkin. Verkkouutiset kertoi asian taustoista tässä jutussa.

Venäjän tiedustelun kerrotaan murtaneen sekä FBI:n vastavakoiluosaston liikuvien valvontatiimien salatut radiot että varajärjestelmänä käytetyt matkapuhelimet. Entisten amerikkalaisviranomaisten mukaan venäläiset pyörittivät lisäksi salaisia kuunteluasemia diplomaattirakennuksissaan. Niissä kaappattiin, nauhoitettiin ja lopulta murrettiin FBI:n salauksia.

Erään viranomaislähteen mukaan operaatio oli osa Yhdysvaltojen hallituksen viestijärjestelmiin kohdistunutta laajaa ja pitkäkestoista hanketta.

Venäläisoperaation kerrotaan olleen ”kriittinen ja salainen” syy laajaa mediahuomiota joulukuussa 2016 herättäneisiin venäläisten diplomaattirakennusten sulkemisiin Marylandissa ja New Yorkissa sekä 35 venäläisdiplomaatin karkotuksiin. Ainakin osa diplomaateista oli lähteiden mukaan osallisena USA:n vastavakoiluun tunkeutuneessa operaatiossa. Rakennukset toimivat taas hankkeen keskuksina.

– Ne olivat käytänössä signaalitiedustelulaitoksia, eräs entinen korkea amerikkalaisviranomainen sanoo.

”Tyrmäävä läpimurto”

Venäjän vakoojien kerrotaan käyttäneen muun muassa liikkuvia kuunteluasemia. Signaalitiedustelulaitteita mukanaan kantaneet venäläiset tiedustelu-upseerit asettuivat FBI:n agenttien läheisyyteen ja syöttivät tietoa valvontalaitteita täyteen pakattuihin pakettiautoihin. Eräs entinen amerikkalainen tiedusteluvirkailija toteaa kyseessä olleen venäläisille ”raivostuttavalla tavalla hämmästyttävän matalan riskin toiminta”.

Yhdysvaltojen viranomaiset eivät tiedä, kauanko venäläiset olivat sisällä FBI:n viestinnässä ennen kuin asia valkeni amerikkalaisille.

– Oli aika, jona he olivat todellakin meistä perillä ja me emme tienneet heistä, eräs lähde muotoilee.

Tilanne oli sekava vielä vakoilupaljastuksen jälkeenkin. Amerikkalaisten kerrotaan olleen erimielisiä siitä, miten venäläishanke oli onnistunut.

– Oli miten oli, he purkivat viestiemme salauksen, entinen tiedusteluviranomainen summaa.

Lähteet korostavat, että venäläiset pääsivät sisään vain keskitason salauksen viesteihin. Korkeimman tason salauksia ei heidän mukaansa murrettu. Tapausta kuvataan siitä huolimatta ”uskomattomaksi tiedusteluvoitoksi” ja ”tyrmääväksi tekniseksi läpimurroksi” Venäjälle.

Venäläisten kykyä pidettiin niin poikkeuksellisena, että Yhdysvaltojen hallinnossa virisi huoli myyrästä.

– Sitä miettää, onko todellista, että he pystyvät tähän vai johtuuko tämä siitä, että joku sisäpuolella on antanut heille nämä tiedot, toinen entinen korkea tiedusteluviranomainen sanoo.

Vaikka toiminta paljastuikin, kuvataan sen aiheuttamia vahinkoja mittaviksi. Kyky seurata FBI:n vastavakoilua helpotti Venäjän vakoojien toimintaa ja toisaalta haittasi amerikkalaistiedustelun operointia venäläiskontaktien kanssa.

Amerikkalaiset pääsivät perille venäläisten toimista vuonna 2012. Asia haluttiin kuitenkin pitää salassa vahinkojen rajaamiseksi ja oman tiedustelutiedon keräämiseksi. Yhdysvaltain hallinnossa oli myös erimielisyyttä siitä, miten vakoiluun pitäisi vastata.

Amerikkalaisten mukaan tilanne on yhä tiukka.

– On päivänselvää, että olemme tiedustelusodassa venäläisten kanssa ja tämä on aivan yhtä vaarallista kuin kylmän sodan aikaan, nimettömänä pysyttelevä korkea entinen amerikkalainen tiedusteluviranomainen kommentoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt